«Χριστός Ανέστη» – Ανάσταση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα στελέχη, στρατιώτες, εργαζόμενοι ασθενείς και επισκέπτες γιόρτασαν το Πάσχα


Στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον άγιο Παντελεήμονα τελέσθηκε χθες η αναστάσιμη λειτουργία στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, ήταν πολλοί αυτοί που επέλεξαν να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης του Θεανθρώπου στο νοσοκομείο,  όπου πολλές φορές οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται.

Γύρω στις 11 το  βράδυ οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν καλώντας τους πιστούς να σπεύσουν στην αναστάσιμη λειτουργία.

Σε ελάχιστο χρόνο ο ναός γέμισε ασφυκτικά από τον κόσμο. Πολύ σύντομα οι επισκέπτες που έρχονταν δεν μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στον ναό και παρέμεναν έξω στο προαύλιο.

Βοήθησε ο καιρός και η παραμονή στον περίβολο ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Και σύντομα ακούγεται το «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός».

Οι αναστάσιμες λαμπάδες ανάβουν και ο κόσμος εξέρχεται του ναού. Ο ιερέας και οι ψάλτες παίρνουν την θέση τους στην εξέδρα που στήθηκε φέτος δίπλα στο καμπαναριό και αρχίζει η ανάγνωση του κατά Μάρκον ευαγγελίου

«Και διαγενομένου του Σαββάτου Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ και Μαρία η του Ιακώβου και Σαλώμη ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν…[….]

Ιησούν ζητείτε τὸν Ναζαρηνὸν τὸν εσταυρωμένον· ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε· ίδε ὁ τόπος όπου έθηκαν αὐτόν. ἀλλ᾿ υπάγετε είπατε τοις μαθηταίς αυτού καὶ τω Πέτρω ότι προάγει υμάς εις

τὴν Γαλιλαίαν· εκεί αυτὸν όψεσθε, καθὼς είπεν υμίν. και εξελθούσαι έφυγον απὸ του μνημείου· είχε δε αυτάς τρόμος και έκστασις, και ουδενὶ ουδὲν είπον· εφοβούντο γάρ».

Σιωπή…. και αμέσως μετά ακούγεται το χαρμόσυνο μήνυμα της χριστιανοσύνης εν μέσω καμπανοκρουσιών:

Χριστός ανέστη εκ νεκρών,

Θανάτω θάνατον πατήσας,

Και τοις εν τοις μνήμασι Ζωήν χαρισάμενος.

 

Ο κόσμος αρχίζει να ανταλλάσει ευχές μέσα σε συγκίνηση: «και του χρόνου με υγεία»… ίσως η πιο σημαντική ευχή για όσους βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο.

 

Ακολουθεί η παραδοσιακή μαγειρίτσα για το προσωπικό. Οι στρατιώτες που υπηρετούν -ακόμα και οι δυο εορτάζοντες που έχουν βάρδια- τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα και τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά.

Μάλιστα δυο τυχεροί θα λάβουν και διήμερη άδεια, μετά από τσούγκρισμα αυγών, καθώς αναδείχθηκαν νηκητές.


Στον περίβολο του 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου ο κόσμος έχει λιγοστέψει. Η αναστάσιμη λειτουργία τελείται με τους πιστούς να παραμένουν μέχρι τέλους τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου μοιράστηκαν τσουρέκια και αυγά.

Ένα διαφορετικό Πάσχα, που έζησε το Armyvoice.gr και σας μεταφέρει τις εικόνες