Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ: Ο δωρητής της Danaos και μέλος του πληρώματος του ιστορικού πλοίου καταγγέλλει παιχνίδια εξουσίας που το κρατούν μακριά από τον Φλοίσβο

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Η υπόθεση του αντιτορπιλικού Βέλους που έφυγε πριν δυο χρόνια για συνηθισμένο επισκευή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει, κρύβει πίσω της όπως όλα δείχνουν ένα πολιτικό θρίλερ.

Σήμερα ο άνθρωπος που έδωσε 100.000 ευρώ για την επισκευή του πλοίου, μιλάει στο Armyvoice.gr και καταγγέλει παρασκηνιακές διεργασίες που κρατούν το πλοίο δεμένο στην Σαλαμίνα.

Ο κ. Ηρακλής Προκοπάκης είναι αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Danaos Shipping Corp και διετέλεσε μέλος του πληρώματος όταν εκδηλώθηκε η αντιδικτατορική κίνηση.

Η μαρτυρία του είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μιλάει για συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν θέλουν το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ στον Φλοίσβο και επηρεάζουν τόσο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Τι δήλωσε στο Armyvoice.gr:

Το ότι έχουμε ξοδέψει πάνω από 100.000 ευρώ για την επισκευή και τον καλλωπισμό του πλοίου αυτού, δεν το κάναμε για να σαπίσει το ΒΕΛΟΣ στο Ναύσταθμο ή οπουδήποτε αλλού.
κατ’ αρχήν όσον αφορά το εάν τελείωσαν ή όχι οι επισκευές.

Εγώ είμαι αντιπρόεδρος της Danaos. Η εταιρία μας είναι η 7η μεγαλύτερη στον κόσμο για κοντέινερς, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η εταιρία μας προσεφέρθη να αναλάβει το κόστος επισκευής του Βέλους, η οποία θα γινόταν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ανέθεσα στον κ. Καλλέργη, αρχιμηχανικό της εταιρίας μας να παρακολουθήσει την επισκευή, η οποία κράτησε κάμποσο καιρό και να επιστατήσει των εξόδων και των εργασιών.

Είδε το Βέλος αρκετές φορές, το επιθεώρησε και οι εργασίες τελείωσαν.

Πάνε τουλάχιστον δυο μήνες από τότε που έχουν ολοκληρωθεί.

Εμάς μας έχει διαβεβαιώσει και ο Ναύσταθμος και τον Αρχιμηχανικό του γραφείου μας

Πληρώσαμε όλα τα έξοδα και το πλοίο ήταν έτοιμο να επιστρέψει στον Φλοίσβο.

Πήρα και επιστολή από τον ίδιο τον Αρχηγό του Ναυτικού ο οποίος με ευχαριστούσε για την χρηματοδότηση των επισκευών του Βέλους.

Έκτοτε υπήρξε μια μυστικοπάθεια σε ο,τι αφορά την επιστροφή του στον Φλοίσβο. Εμένα δεν τόλμησαν να μου πουν ότι δεν έχει τελειώσει.

Έκανα κι εγώ την έρευνά μου και κατέληξα σε έναν απόστρατο ναύαρχο που δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του, ο οποίος έχει αρκετά καλή σχέση και μεγάλη επιρροή στο Πολεμικό Ναυτικό και στον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας,

ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μου είπε ότι το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ δεν μπορεί να είναι δίπλα στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, διότι υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα του ΑΒέρωφ.

Βεβαίως έμεινα έκπληκτος από αυτή την επιχειρηματολογία και του απάντησα ότι σε ένα μουσείο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά εκθέματα.

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ σίγουρα δεν μπορεί να έχει την βαρύτητα και την ιστορία του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, αλλά δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεται το Αβέρωφ αν το Βέλος είναι στο ναυτικό πάρκο.

Το Βέλος είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πηγαίνουν εκεί παιδιά και μαθαίνουν για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, δώσαμε και αρκετά χρήματα για να το φτιάξουμε και σίγουρα δεν μπορεί να σαπίσει στο Ναύσταθμο.

Ο ναύαρχος με άκουσε, είπε ότι πολύ καλά κάνετε και το επισκευάσατε, αλλά εμμένω στις απόψεις μου.

Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο άνθρωπος αυτός διανύει και το μέσο της δεκαετίας των 80 στη ζωή του.

Όταν προχώρησε η συζήτηση, αντιλήφθηκα ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν αυτές οι αντιδράσεις και οι αρνητικές επιρροές πάνω στην ηγεσία του στρατεύματος ήταν ότι πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί του κινήματος του Ναυτικού,

θεώρησαν ότι η δική τους η συμμετοχή και η δική τους η προσπάθεια στο κίνημα του Ναυτικού, κατά κάποιον τρόπο «καπελλώθηκε» από το Βέλος.

Και ότι το Βέλος και ο Παππάς πήραν τη δόξα και αυτοί έμειναν στο περιθώριο.

Αυτό είναι απίστευτο, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται έτσι και νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους πάνω στην ηγεσία που θα πάρει την απόφαση,

χρησιμοποιώντας και την επιρροή άλλων ισχυρότατων οικονομικών παραγόντων (για τα οποία όμως δεν έχω κάποια απόδειξη αλλά όλοι ξέρουμε από πού επηρεάζεται ο Αποστολάκης) καθηλώνουν το Βέλος στο ναύσταθμο.

Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν το χωράει ο νους. Και το σκεπτικό και τη νοοτροπία. Και το ότι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δέχεται να μπει σε ένα τέτοιο σκεπτικό, αφού η ίδια ζήτησε να συνδράμουμε στην επισκευή.

Είναι δυνατόν τώρα με αυτού του είδους τις ακατανόητες επιρροές το πλοίο να μην επιστρέφει στον Φλοίσβο; Μου φαίνονται απίστευτα πράγματα αυτά.

Και ο κύριος Χατζηπέρος ο αντιπεριφερειάρχης είναι απόλυτα ενήμερος της υπόθεσης και προσπαθεί να το επιστρέψει στον Φλοίσβο, αλλά φαίνεται ότι οι επιρροές είναι τόσο ισχυρές που δεν το έχουν επιτρέψει.

Το Βέλος είναι μέρος της ιστορίας του κινήματος του Ναυτικού και μέσω αυτού θα πρέπει να προβάλλεται συνολικά το κίνημα του Ναυτικού. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα, παρότι ήμουν αξιωματικός του Βέλους και συμμετείχα στους 31.

Αυτό που πρέπει να προβάλλεται είναι το κίνημα του ναυτικού. Το Βέλος είναι ένα μέρος του κινήματος. Εάν κάποιοι έκαναν κακή χρήση, αυτό δεν πρέπει να βαρύνει το Βέλος. Η ουσία είναι άλλη.