8 Απριλίου 1820: Ανακαλύπτεται η Αφροδίτη της Μήλου. Το άγαλμα βρέθηκε σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια και κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Λούβρο

Στο Μουσείο του Λούβρου και εκτίθεται μέχρι σήμερα η Αφροδίτη της Μήλου.  Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο.

Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται θαυμάσιο έργο της ελληνιστικής τέχνης, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα.

Άλλοτε θεωρείτο έργο του Πραξιτέλη, σήμερα όμως είναι σαφές ότι ο δημιουργός της είναι άλλος.

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2,02 μ.

Χρονολογείται γύρω στο 150 – 50 π.Χ. και παριστάνει την Αφροδίτη, παρότι αρχικά κάποιοι θεωρούσαν ότι μπορεί να παριστάνει την Αμφιτρίτη.

Βρέθηκε ακρωτηριασμένη και εικάζεται πως η θεά στο αριστερό της χέρι κρατούσε μήλο ή καθρέφτη ή ότι με τα δύο χέρια της κρατούσε την ασπίδα του Άρη.

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι δεν έκανε τίποτε από αυτά και ότι ήταν έτοιμη να λουστεί.

Ο Νικόλαος Μουρούζης, μέγας δραγουμάνος του οθωμανικού στόλου έπεισε τους Μηλίους να πουλήσουν το εύρημα σε εκείνον.

Ο Μουρούζης εκτελέστηκε με απαγχονισμό ένα χρόνο αργότερα μαζί με άλλους Φαναριώτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην ελληνική επανάσταση.

Ο εκπρόσωπος των Γάλλων που βρέθηκε τότε εκεί ήταν ο υποκόμης ντε Μαρκέλους (Vicomte de Marcellus)

που έπεισε τους ντόπιους να μη φορτωθεί τελικά η Αφροδίτη στο πλοίο του Μουρούζη για να πάει στην Πόλη, αλλά στο πλοίο των Γάλλων για να πάει στο Λούβρο.

Το γλυπτό όντως ταλαιπωρήθηκε και φορτώθηκε μετ’ εμποδίων στο γαλλικό καράβι, γιατί οι κάτοικοι της Μήλου είχαν διχαστεί,

διαπληκτίζονταν και τραβολογούσαν τους Γάλλους μεταφορείς -πολλοί ντόπιοι φοβούνταν ότι αν το γλυπτό έφευγε για τη Γαλλία

θα είχαν συνέπειες από τους Οθωμανούς ενώ άλλοι πίστευαν ότι έπρεπε να πάει στη Γαλλία αλλά να δοθούν περισσότερα χρήματα.

ΚΡΑΚ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ

8 Απριλίου 1271: Ο σουλτάνος Μπαϊμπάρ καταλαμβάνει το Κρακ των Ιπποτών στη Συρία.

Το Κρακ των Ιπποτών (Krak des Chevaliers ή και Crac des Chevaliers), είναι φρούριο κτισμένο από σταυροφόρους,

το οποίο βρίσκεται στη Συρία και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Στα Αραβικά το φρούριο καλείται Qal’at al-Ḥiṣn. Η λέξη «Krak» προέρχεται από το Συριακό karak, που σημαίνει «φρούριο».

Βρίσκεται 65 χλμ δυτικά της πόλης Χομς, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου. Το Κρακ των Ιπποτών ήταν η έδρα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.

Επεκτάθηκε μεταξύ των ετών 1150 και 1250 και στέγαζε φρουρά 2.000 ανθρώπων.

Το φρούριο έχει εξωτερικά τείχη που έχουν πάχος 30 μέτρων, με επτά πύργους διαμέτρου 10 μέτρων.

Ο Βασιλιάς Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας είδε το φρούριο κατά τη διάρκεια της ένατης σταυροφορίας το 1272 και το χρησιμοποίησε σαν πρότυπο για τα κάστρα του στην Αγγλία και την Ουαλία.

Το φρούριο περιγράφηκε όπως “ίσως το καλύτερα συντηρημένο και πληρέστερο αξιοθαύμαστο κάστρο στον κόσμο” από τον Τ. Ε. Λόρενς.

Το 2006, το φρούριο και η ακρόπολη του Σαλαντίν (Qal’at Salah El-Din) ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το φρούριο είναι μια από τις λίγες περιοχές όπου έχει διατηρηθεί σταυροφορική τέχνη (υπό μορφή τοιχογραφιών με την τεχνική φρέσκο).

8 Απριλίου 1730: Εγκαινιάζεται η πρώτη συναγωγή στη Νέα Υόρκη.

Ήταν μέχρι το 1825 η μοναδική συναγωγή στη Νέα Υόρκη.

Ιδρύθηκε από τους Πορτογάλους και Ισπανούς Εβραίους που ζούσαν στην πόλη και οι πρώτοι είχαν φτάσει εκεί τον Σεπτέμβριο του 1654,

τον καιρό που η πόλη ονομαζόταν ακόμη Νέο Άμστερνταμ.