16 Απριλίου 1810: Άγγλοι και Κολοκοτρώνης μπαίνουν στη Λευκάδα

16 Απριλίου 1810: Οι Άγγλοι και ο Κολοκοτρώνης μπαίνουν στη Λευκάδα – Ο Κολοκοτρώνης ηγείται ομάδας 500 Ελλήνων που συμπράττουν με τις αγγλικές δυνάμεις

Το 1810 οι Άγγλοι υπό το στρατηγό Oswald αποφασίζουν την κατάληψη της Λευκάδας. Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η πολιορκία του κάστρου της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα ξεκινάει στις 9 Μαρτίου του ίδιου έτους από δύναμη 4.000 ανδρών.

Ολοκληρώνεται στις 16 Απριλίου του 1810 μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από οβίδα στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας, που χρησιμοποιούταν ως αποθηκευτικός χώρος ζωοτροφών και πολεμοφοδίων.

Το ηθικό των Γάλλων στρατιωτών μετά από την πολυήμερη πολιορκία, η μηδαμινή πιθανότητα ενίσχυσης αλλά και η έλλειψη πολεμοφοδίων που προκλήθηκε από την έκρηξη,

οδηγούν το φρούραρχο Καμί σε παράδοση του κάστρου στους Άγγλους.

Η σαρανταήμερη πολιορκία οδήγησε τον Άγγλο Ταγματάρχη Church να αποκαλέσει το κάστρο «διαβολικό», λόγω δυσκολίας στην κατάληψή του.

16 Απριλίου 1346: Ο Στέφανος Δουσάν ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

16 Απριλίου 1746: Διεξάγεται στη Σκωτία η μάχη του Κάλλοντεν μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Γάλλους Ιακωβιτών και των βρετανικών δυνάμεων του Οίκου του Αννόβερου υπό τον Γουλιέλμο του Κάμπερλαντ.

Ήταν η τελευταία προσπάθεια για την παλινόρθωση των Στούαρτ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι υποστηρικτές των Ιακωβιτών ήταν Σκωτσέζοι Χάιλαντερς.

16 Απριλίου 1799: Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας νικά τους Οθωμανούς στη μάχη του όρους Θαβώρ.

16 Απριλίου 1917: Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από την Ελβετία όπου ήταν εξόριστος.