Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ: Το κυνήγησαν ΝΑΤΟϊκά πλοία στη Μεσόγειο

Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ: Το κυνήγησαν ΝΑΤΟϊκά πλοία στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης Dymanic Manta 2019 που φιλοξένησε το Ιταλικό Ναυτικό

Η ετήσια άσκηση  Dynamic Manta 2019 είναι από τις πιο δύσκολες ασκήσεις που εκτελούν οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, καθώς αξιολογούνται οι ανθυποβρυχιακές τους ικανότητες σε ένα δύσκολο περιβάλλον, σε αυτό της Μεσογείου.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δεξιοτήτων των ναυτικών δυνάμεων, σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπου προσομειώνονται πολλαπλές απειλές.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού πολέμου, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης σε Συμμαχικό επίπεδο.

Στην φετεινή άσκηση έλαβαν μέρος έξι αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης, δυο ελικόπτερα, καθώς και μονάδες από δέκα διαφορετικές χώρες.

 

 

«Θηράματα» της κινητοποίησης επιφανείας αλλά και «κυνηγοί» ταυτόχρονα, ήταν υποβρύχια από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και τη Βρετανία.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τη φρεγάτα ΕΛΛΗ, μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S-70B), το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και Επιτελείς.

Η Άσκηση διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικής Μεσογείου και Ιονίου Πελάγους, υπό τη Διοίκηση του Συμμαχικού Ναυτικού Στρατηγείου ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM), στο Νόρθγουντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ομάδα εμπειρογνωμώνων συνέλεξε στοιχεία και έκανε ανάλυση και σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που προέκυψαν από όλα τα σήματα, με απώτερο σκοπό την βελτίωση των διαδικασιών και της απόδοσης των συμμαχικών πλοίων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Η Dynamic Manta 2019 ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου.