Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για Μακεδονία Ξακουστή και Αλεξιπτωτιστή – Τι απαντά στην φημολογία για απαγόρευση του εμβατηρίου στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με μία λακωνκή ανακοίνωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντά στην φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει να έχει απαγορευτεί η ανάκρουση του εμβατηρίου Μακεδονία Ξακουστή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Διευκρινίζεται ότι ουδέποτε έχει απαγορευθεί ή έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης ανάκρουσης του εμβατηρίου «Μακεδονία Ξακουστή» από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Ενόπλων Δυνάμεων και εξακολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα».

Το θέμα ξεκίνησε από μια απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στην Βουλή, σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Αλεξιπτωτιστής Μπούχλης: Ανακοίνωση ΓΕΣ για την «καμπάνα»

«Με κάθε ευκαιρία ορισμένα στελέχη προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον αλυτρωτισμό, αναπαράγοντας το ανιστόρητο σύνθημα “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική“, με τις διοικήσεις των Μονάδων να κάνουν τα στραβά μάτια» ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Εκεί ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι «δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιου είδους συνθημάτων. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις των υφιστάμενων θεσμικών κειμένων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αυτό ήταν αρκετό για να κινήσει την φημολογία περί απαγόρευσης του εμβατηρίου «Μακεδονία Ξακουστή», στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ερώτηση Κικίλια

Μάλιστα, ο τομεάρχης άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Στην ερώτησή του ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

Σε πρόσφατη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Κ.Κ.Ε. σχετικά με δήθεν «αλυτρωτικά» συνθήματα που ακούγονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ αυτών και το «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», η απάντηση του ΥΠΕΘΑ ήταν ότι «δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιου είδους συνθημάτων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού τιμώρησε οπλίτη ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο τη στιγμή που πραγματοποιούσε άλμα με αλεξίπτωτο τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή». Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει απαγορεύσει να παιανίζει το άσμα κατά τη διάρκεια εορταστικών τελετών – παρελάσεων.

Σε λίγες μέρες εορτάζουμε την 25η Μαρτίου, τη διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αποτίνουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που πίστεψαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εθνική ανεξαρτησία.

Κατά τη διάρκεια των παρελάσεων η ανάκρουση του άσματος «Μακεδονία Ξακουστή» προκαλεί ρίγη συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας στα παρελαύνοντα τμήματα και σε όλους τους Έλληνες που τις παρακολουθούν.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Έχουν εκδοθεί διαταγές σχετικά με απαγόρευση του άσματος «Μακεδονία Ξακουστή» προς τους οπλίτες και τα στελέχη των Ε.Δ., καθώς και ανάκρουσης του άσματος κατά τη διάρκεια εορταστικών τελετών και παρελάσεων;

-Θα παιανίσει το εν λόγω άσμα κατά τη διάρκεια της επικείμενης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου;

Ο ερωτών βουλευτής,

Βασίλης Κικίλιας

Βουλευτής Α΄ ΑθηνώνΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com