Τουρκικές εκλογές: Ο Ερντογάν θα μείνει στην Ιστορία – Ως τι; Ως ηγέτης ή ως Ηρόστρατος της χώρας του; Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη


Το Αρμyvoice.gr , εν όψει των σημερινών ( 31.3.2019 ) Δημοτικών Εκλογών στην γείτονα, πήρε συνέντευξη από τον Δρ Δημ.Σταθακόπουλο, γνωστό νομικό – οθωμανολόγο/Τουρκολόγο.

Ο κ.Σταθακόπουλος ήταν ο μόνος νομικός/τουρκολόγος που δημοσίως είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018, ( αρχής γενομένης από το Army Voice ) το πότε ακριβώς θ’ απελευθερωθούν οι Ελληνες αξ/κοι ( βλ. και σχετ. video ΣΚΑΙ TV 15/08/2018 Νικ. Υποφάντης – Μ.Βούσουλα περίπου 08:00 πμ ) .

Από τα τέλη Ιουνίου ’18, επέμενε πως ο Τούρκος Πρόεδρος , μέσω του αρμοδίου δικαστή, θ’ ασκήσει το σουλτανικό Af ( άφεση/ χάρη ) το 15Αύγουστο , όπως έκαναν οι Σουλτάνοι όταν έδιναν χάρη στους Χριστιανούς είτε τα Χριστούγεννα, είτε το Πάσχα είτε το 15Αύγουστο.

Ετσι κι΄ έγινε.

Ο Δημ. Σταθακόπουλος, δεν θεωρεί τον Τούρκο Πρόεδρο απρόβλεπτο ή «νευρικό» , αντιθέτως τον θεωρεί πλήρως προβλέψιμο και σύμφωνο με τον αξιακό κώδικα που αυτός πιστεύει, δηλ. την Οθωμανική σκέψη, που είναι στον αντίποδα της Κεμαλικής.

Επίσης, ο κ. Σταθακόπουλος υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν μπορεί να μελετηθεί και αναλυθεί με βάση τα εγχειρίδια Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής, ή Κοινωνιολογίας ,

αλλά πρέπει να μελετάται ώς ιδιότυπη sui generis περίπτωση κράτους, οι δε περίοδοι της ιστορίας της, ομοίως ξεχωριστά, αναλόγως του εκάστοτε Σουλτάνου, ή Προέδρου της.

Η σύντομη προσέγγιση στα στοιχεία του χαρακτήρα του Τούρκου Προέδρου, δεν επικεντρώνονται στα συνηθισμένα :

«νευρικός», «απρόβλεπτος», « εκλεγμένος δικτάκτωρ» κ.λ.π, που συνήθως του προσάπτουν οι αντίπαλοί του ( εσωτερικοί – εξωτερικοί ),

αλλά σε μια ενδοσκόπηση, έστω και σύντομη, η οποία μας δίνει μια άλλη οπτική, που μάλλον θα έπρεπε ν’αρχίσουμε να παρατηρούμε. Ισως κερδίσουμε κάτι .

Ερώτηση : κ. Σταθακόπουλε, γενικώς με τον Τούρκο Πρόεδρο, πέφτετε μέσα στα σχόλια σας

Απάντηση: Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά παρακολουθώντας τον Πρόεδρο της γείτονος, θα προσπαθήσω να κάνω μιά σύντομη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του,

σύμφωνα με τα όσα βλέπω , ήδη από τις 27 Μαρτίου 1994 που εκλέχθηκε Δήμαρχος μέχρι σήμερα που είναι catch-all Leader / Sultano-President ( sic ).

Σημειώστε πως επισκέπτομαι την Τουρκία ετησίως, ήδη από το 1985, έχω φίλους Τούρκους , κατέχω ικανοποιητικά την γλώσσα τους και έχω μελετήσει αρχεία και βιβλιοθήκες τους για το διδακτορικό , βιβλία ή άρθρα μου.

Όλα αυτά με έχουν κάνει να διαφέρω στις προσεγγίσεις μου από τους Διεθνολόγους ή Γεωπολιτικούς μελετητές με σπουδές σε Ελλάδα και δυτικά πανεπιστήμια,

δεδομένου ότι αφενός είμαι νομικός ( ΕΚΠΑ ), αφετέρου είμαι ιστορικο-κοινωνιολόγος περί τον οθωμανικό πολιτισμό και ιστορία ( Πάντειο ),

που έχω 35ετές βίωμα με τη χώρα αυτή , την ιστορία, τον πολιτισμό και την πολιτική της.

Εχω και μια άλλη εμπειρία. Υπηρέτησα το δύσκολο 1987-89 ως ειδικοδυναμίτης στο ΚΕΕΔ και στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, με χώρο υπεράσπισης σε τυχόν επεισόδιο , τη νήσο Χίο. Από τότε με γνωρίζει ο μόλις αποστρατευθείς Ειδικοδυναμίτης Αντιστράτηγος Νικ. Χιονής.

Επιστρέφοντας στην ερώτησή σας, ο Τούρκος Πρόεδρος , δείχνει ιδεαλιστής ( δεν σημαίνει πως είναι κιόλας ) και με πρακτικό πνεύμα.

Σίγουρα εύστροφος και δραστήριος, δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο και διαρκώς είναι απασχολημένος με το πολιτικό προφίλ του.

Η δημιουργικότητά του αναζητά σε μόνιμη βάση τρόπους έκφρασης. Δεν ανέχεται περιορισμούς και απαγορεύσεις, γι’ αυτό προτιμά να εργάζεται μόνος.

Είναι οξυδερκής και η οξυδέρκεια , καθώς και το ισχυρό ένστικτό του, τον κρατούν μακριά από επιζήμιες επιρροές,

ενώ παράλληλα ( εκ του αποτελέσματος ) τον οδηγούν σε σωστές αποφάσεις που τον συμφέρουν. Δηλ. του βγαίνουν επί 25 χρόνια όλα τα σχέδιά του.

Ερώτηση: Δηλαδή είναι τελειομανής και υπεύθυνος να φέρει είς πέρας αυτό που θέλει ; Επιμένει ;

Απάντηση: Είναι τελειομανής, υπεύθυνος και επιμελής, ωστόσο, συχνά αναλαμβάνει περισσότερα απ’ όσα έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει,

π.χ: να γίνει ηγέτης της uma των μουσουλμάνων της γης και συγχρόνως αυτόνομος, αλλά συνεργαζόμενος κατά το δοκούν,

άλλοτε με Δύση, άλλοτε με Ανατολή και άλλοτε με τη Ρωσία , ή με όλους μαζί.

Ερώτηση: Πώς είναι στην προσωπική του ζωή ;

Απάντηση:Στις κοινωνικές επαφές και την προσωπική του ζωή είναι ευθύς ( όσο ευθύς μπορεί να είναι ένας συγκεντρωτικός πολιτικός της δικής του λογικής ).

Εχει ψηλά τη μάνα και την οικογένεια ως αρχέτυπο και αυτά τα τονίζει συνεχώς.

Η Famiglia / οικογένεια, έχει διπλή έννοια γι’ αυτόν. Είναι η εξ αίματος οικογένειά του, αλλά και το στενό του περιβάλλον, οι άνθρωποί του.

Σαν τον Περίανδρο της αρχαίας Κορίνθου, όποιος εξ αυτών «σηκώσει» ελαφρώς κεφάλι και πεί γνώμη , χωρίς να του ζητηθεί, ή έστω και εάν του ζητηθεί ,

δεν συνάδει με τη θέση του Προέδρου, απομακρύνεται και ακυρώνεται ,

όπως κάποτε οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες εκτόπιζαν τους πρώην συνεργάτες τους σε μοναστήρια να μονάσουν !

Ερώτηση : Κάνει 8 ομιλίες κατά μέσο όρο τη μέρα, σε μια τεράστια χώρα , με 80 εκ. πληθυσμό – Μόνο στην Πόλη υπάρχουν 10 εκ. ψηφοφόροι ( όσο μια Ελλάδα ) – πως τα καταφέρνει και τους γοητεύει;

πως κατορθώνει να είναι στους G-20 ( G-17 ) και παρά την τεράστια οικονομική ύφεση και την απώλεια εισοδημάτων , όπως και εργασίας, το 50% του κόσμου να τον στηρίζει ;

Απάντηση: Με το αλά τούρκα χιούμορ του, γοητεύει το κοινό του ( ίσως και άλλους ) , το οποίο πείθει για τις απόψεις, ή τις ιδέες του, γιατί πιάνει τον παλμό τους.

Ξέρει πως μιλάει στο σπίτι και στο καφενείο, στο χωριό και στην πόλη, ο μέσος Τούρκος και τους μιλάει με την ίδια γλώσσα προσβλέποντας στο θυμικό τους.

Βέβαια, οι αντίπαλοί του δεν πείθονται , έστω και εάν για το δικό του συμφέρον, τους δήλωνε πως έγινε ” Κεμαλιστής” .

Διακρίνω μια συνεχή ανυπομονησία, η δε υπερβολική αυστηρότητα/ ισλαμικός συντηρητισμός που κατά καιρούς εκδηλώνει,

σαφώς βλάπτουν την εικόνα του εσωτερικά και ενίοτε σε Δύση και Ανατολή, αναλόγως των συμφερόντων των τρίτων χωρών ( ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία και Ε.Ε, ή Αραβικό κόσμο, Κίνα κλπ ) .

Ο μέσος Τούρκος, έχασε δουλειές και εισοδήματα , αλλά είναι πιο ανθεκτικός σε αυτά από τον μέσο Ελληνα ή Ευρωπαίο ( εξάλλου την αντοχή την θεωρούν αξιοπρέπεια – δεν κλαίνε ούτε λιποθυμούν μπροστά σε ΑΤΜ ),

στηρίζουν κοινωνικά ο ένας τον άλλον ( παρά τις τυχόν μεταξύ τους αντιδικίες ) και έχουν στήριξη από τους μετανάστες συγγενείς τους σε όλο τον κόσμο.

Τους δίνει κουράγιο ο ηγέτης που το παίρνει επάνω του, τους διατηρεί στους G20 , τους «πουλάει» Πολιτική και στρατιωτική προστασία ,

αφού με τον μόνιμο αναθεωρητισμό του και διεκδίκηση των πάντων, συνομιλεί με όλες τις Κεντρικές δυνάμεις του κόσμου.

Κρατά ακόμα εκτός το ΔΝΤ. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά της δημοτικές εκλογές.

Η λογική « ζήτα- ζήτα» όλο και κάτι θα πάρεις στο τέλος, σε βάθος χρόνου φέρνει αποτελέσματα στην Τουρκία ( βλ. το κλασικό βιβλίο, ο Επιτήδειος Ουδέτερος , του Frank Weber )

*Σημ. Οι Ελληνες έχουμε χάσει αυτονομία , είμαστε σε επιτροπεία, χάνουμε αξιοπρέπεια, χάσαμε περισσότερα σε χρήμα και εργασία από τους Τούρκους.

Οπότε πριν μιλήσουμε για τη δική τους κατάρρευση, ας δούμε τη δική μας κοινωνική. Ευτυχώς που το αξιόμαχο των Σωμάτων ,

οι αξ/κοί καριέρας και κάποιοι διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, «σώζουν» την αξιοπρέπειά μας .

Είναι κάτι που γνωρίζει η άλλη πλευρά. Καλό είναι να το βιώνει κιόλας ! Πέραν τούτου ελπίζω οι αγώνες μας , να κερδίζονται σε πεδίο που εμείς θα έχουμε επιλέξει ,

μη παρασυρόμενοι στο πεδίο του αντιπάλου και να έχουν κερδηθεί αναίμακτα , με τρόπο χωρίς κόπο ( κόστος ) .

Ερώτηση : Ποιος είναι σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος και τι πιθανολογείτε για το μέλλον του ;

Απάντηση: Στα νιάτα του, ήταν πολύ ενεργητικός στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή – Είναι κάτι που μας έδειξε και σε προεκλογικό σποτάκι της τηελόρασης.

Μετά τα 55 του, δηλ. την τελευταία 10ετία, ( σήμερα 65 ετών ) αποκλειστικός στόχος του είναι η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια,

μη αντέχοντας τη μονοτονία, ελπίζοντας στην υστεροφημία του που κάποια στιγμή – ελπίζει – θ’ αντικαταστήσει τα πορτραίτα του Κεμάλ.

Πάντα επεδίωκε και συνεχίζει να συναναστρέφεται δραστήριους ανθρώπους με ποικίλα πνευματικά και πρακτικά ενδιαφέροντα επί παντός επιστητού.
Πιθανολόγηση: Σίγουρα θα μείνει στην ιστορία .

Ως ηγέτης ή ως Ηρόστρατος της χώρας του δεν γνωρίζω , πάντως ως σημείο αναφοράς θα μείνει.