Στρατιωτική θητεία 2019: ΠΡΟΣΟΧΗ -Αλλαγές για πολύτεκνους – Ανυπότακτοι – Αντιρρησίες συνείδησης και εναλλακτική θητεία 


Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του το ΥΕΘΑ θα θεσπίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις γοα πολύτεκνους, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης.

Στρατιωτική θητεία 2019: Αλλαγές για πολύτεκνους

«Η θητεία θα είναι εξάμηνη για όλα τα παιδιά που θα υπηρετήσουν και είναι πάνω από πέντε σε μία οικογένεια. Επίσης το ίδιο θα γίνεται για οικογένειες με 3-4 παιδιά, όπου η θητεία θα μειώνεται» ανέφερε ο κ. Ρήγας, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ανυπότακτοι τι αλλάζει

Σε ό,τι αφορά τους ανυπότακτους υπογράμμισε πως όσοι πάνε φαντάροι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κλείνουν όλα τα θέματα που είχαν – στρατολογικά, ποινικά ή διοικητικά».

Αντιρρησίες συνείδησης

Για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους, ο κ. Ρήγας διευκρίνισε ότι κατεβαίνει το όριο.

«Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχουν συμπληρώσει το 33ο έτος από το 35ο που ισχύει σήμερα», δήλωσε.

Προεκλογική συνέντευξη Ρήγα

Στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (9-10/03/2019) δημοσιεύεται το παρακάτω άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα:

Οι προσεχείς εκλογές ευκαιρία για ένα αριστερό, ριζοσπαστικό και προοδευτικό μέτωπο αναγέννησης της πολιτικής

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται διεθνώς μια απαξίωση της πολιτικής, μια έκπτωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αξίες που έχουν να κάνουν με τη συλλογικότητα, τη μαζική διεκδίκηση και δράση, έχουν όλο και περισσότερο μειωμένη απήχηση.

Οι εκλογικές διαδικασίες είναι μια ευκαιρία για να βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικές ανάγκες.

Το νέο στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί, είναι η αξία της πολιτικής και η πρόκληση του ενδιαφέροντος των νέων ανθρώπων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που έχουν στρέψει τα νώτα τους στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούν μια πρόκληση. Αυτό που αναδεικνύεται ως ανάγκη – μετά την έξοδο από την κρίση –

είναι η ανάδειξη ενός κινήματος αναγέννησης της πολιτικής, μέσω της ενεργοποίησης του λαϊκού ενδιαφέροντος, που θα σταθεί εμπόδιο αλλά θα είναι και αντίδοτο στην παθολογία της πολιτικής, που εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα ακραίων και νεοναζιστικών συμπεριφορών.

Η οικονομική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης στην εμφάνιση του φαινομένου με τρόπο κατακλυσμιαίο.

Όμως, το φαινόμενο αυτό έχει εκδηλωθεί και σε άλλες χώρες, οι οποίες δεν έζησαν την οικονομική κατάρρευση που ζήσαμε στην Ελλάδα.

Τα αίτια συνεπώς είναι βαθύτερα και συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ωστόσο υπάρχουν και αιτίες για τις οποίες την ευθύνη φέρει το πολιτικό προσωπικό, οι επιλογές του, οι συμπεριφορές του και σε τελική ανάλυση ο ρόλος του.

Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε την επικράτηση, της λογικής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που ευνόησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όπου τα πάντα είναι οικονομία και όπου οικονομία είναι η αύξηση μόνο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πάνω στην οποία οικοδομούνται οι δομές και οι αξίες της κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ως παραγόμενος πλούτος θεωρείται μόνο αυτός που αποτιμάται άμεσα σε χρήμα και έτσι η  παραγωγή και καλλιέργεια αξιών που συνδέονται με το πολιτιστικό επίπεδο, το μορφωτικό επίπεδο και εν γένει την κουλτούρα μιας κοινωνίας περνάνε σε δεύτερη μοίρα αν όχι σε μαρασμό.

Αυτό οδήγησε σταδιακά στην απαξίωση της πολιτικής και στην μετάλλαξη, σε μεγάλο βαθμό, του πολιτικού προσωπικού, το οποίο, από ηγέτης και εμπνευστής της, τείνει να γίνει υπάλληλος μεγάλων συμφερόντων που πλέον γίνονται τα υποκείμενα άσκησης πολιτικής και εξουσίας σε διεθνές επίπεδο.