Στρατιωτική Δικαιοσύνη: Σάλος από το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ-  Άνω κάτω οι δικαστές – Υποστηρίζουν ότι προωθείται φωτογραφική διάταξη που θα προσφέρει προνόμια και θα φρενάρει την επετηρίδα

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Φωτογραφική και σκανδαλώδη χαρακτηρίζουν πολλοί την διάταξη που αφορά τα ηλικιακά όρια της ηγεσίας της στρατιωτικής Δικαιοσύνης και περιλαμβάνεται στο άρθρο 37 του νομοσχεδίου που βρίσκεται στην διαβούλευση.

Η διάταξη αναφέρει:

 Οι δικαστικοί λειτουργοί, που είναι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, μέχρι και το βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Α΄ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 61ο έτος της ηλικίας τους, ενώ ως Αναθεωρητές αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους.  

Σκοπός της διάταξης, όπως όλα δείχνουν είναι να παραμείνει στην ενέργεια η ηγεσία του δικαστικού σώματος, η οποία πρόκειται να αποστρατευθεί στο τέλος Ιουνίου.

Σϋμφωνα με όσα υποστηρίζουν στρατιωτικοί δικαστές η διάταξη στοχεύει ουσιαστικά στο να προλάβει την εφαρμογή της συνταγματικής αναθεώρησης που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή και πρόκειται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Βουλή.

Αυτή η αναθεώρηση εξοιμειώνει την στρατιωτική δικαιοσύνη με τα πολιτικά δικαστήρια και κατά συνέπεια εξομειώνει τους στρατιωτικούς δικαστές με τους τακτικούς δικαστές όχι μόνο υπηρεσιακά, αλλά και μισθολογικά.

Συνεπώς από εκεί που αμοίβονταν ως στρατιωτικοί θα αναβαθμιστούν ραγδαία οι αμοιβές τους αφού θα εξομειωθούν με αυτές των τακτικών δικαστών.

Πέραν όμως της μισθολογικής εξομείωσης, υπάρχει και η ηλικιακή εξομοίωση. Σήμερα οι στρατιωτικοί δικαστές αποστρατεύονται με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους. Οι τακτικοί δικαστές φεύγουν όταν συμπληρώσουν 67 έτη.

Συνεπώς με μια τέτοια ρύθμιση, δίνει στην σημερινή ηγεσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης την ευχαίρεια να παραμείνει για άλλα 5 χρόνια και με νέο καθεστώς και με σαφώς μεγαλύτερο μισθό. Κανονικά, πρόκειται να αποστρατευθούν στις 30 Ιουνίου 2019, έχοντας συμπληρώσει δυο χρόνια θητείας.

Με την προωθούμενη διάταξη, παρατείνεται το όριο ηλικίας για ένα χρόνο και τους επιτρέπει να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να γίνουν πράξη οι ρυθμίσεις της συνταγματικής αναθεώρησης και να εφαρμοστούν, οπότε στη συνέχεια θα εξομοιωθούν με τους τακτικούς δικαστές και θα μπορούν να συνεχίσουν μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Οι συνέπειες όμως για την επετηρίδα θα είναι καταστροφικές.

Η Ένωση Στρατιωτικών λειτουργών στρατιωτικής δικαιοσύνης με ανακοίνωσή της θέτει εν αμφιβόλω την αναγκαιότητα θέσπισης των διατάξεων που προωθεί το ΥΠΕΘΑ, καθώς οι  αλλαγές που ψηφίστηκαν χθες στην συνταγματική αναθεώρηση, ρυθμίζει ακριβώς αυτά τα θέματα.

«Συνολικά η τροποποίηση των διατάξεων που προσδιορίζουν την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, εμφανίζεται αδικαιολόγητη και βεβιασμένη στο παρόν χρονικό στάδιο, καθώς εκκρεμεί η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 96 &5 του Συντάγματος, που αφορά σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Τα σχόλια που γράφουν ακόμα και επώνυμα στην ανοικτή διαβούλευση για το συγκεκριμένο άρθρο είναι χαρακτηριστικά και μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένες:

«Οι διατάξεις που αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας και την θητεία του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου είναι καθαρά φωτογραφικές προκειμένου η παρούσα ηγεσία να παρατείνει την θητεία της».

«Πρέπει ως εκ τούτου να αποσυρθεί το άρθρο αυτό αφού ουδεμία από τις προτεινόμενες αλλαγές έχει χαρακτήρα τέτοιο που να επιβάλλει την άμεση προώθηση της, ενώ κάποιες από αυτές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και από τις νυν ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις».

«Είναι ντροπή μία «προοδευτική» κυβέρνηση (απαλλαγμένη, πλέον, από τα βαρίδια των ακροδεξιών ΑΝΕΛ) να φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο, το οποίο, αντί να εξομοιώνει πλήρως τους Στρατιωτικούς Δικαστές με τους λοιπούς Δικαστές (σε συνέχεια της κοινής απόφασης, μόλις πριν ένα μήνα, των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της Ελληνικής Βουλής για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος ) να επιχειρεί, με ένα συνονθύλευμα σκόρπιων και αποσπασματικών διατάξεων, τη διατήρηση της «στρατιωτικής» ιδιότητας των Δικαστών αυτών.

Ποιες σκοπιμότητες, άραγε, εξυπηρετεί αυτό το πισωγύρισμα; Και ποιοι ωφελούνται, άραγε, από την αύξηση της θητείας (έστω, κατά ένα έτος) του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου;

Προφανώς μιλάμε για φωτογραφική διάταξη, τη στιγμή που αυτοί έχουν ήδη 44 συντάξιμα έτη και συνταξιοδοτούνταν (ή καλύτερα «αποστρατεύονταν») σε τρεις μήνες, με το ισχύον καθεστώς; Προφανώς, οι άλλοι στρατιωτικοί δικαστές, που περιμένουν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό (με 35, 30 ή 25 χρόνια υπηρεσίας) θα πρέπει να κάνουν υπομονή…

Καλό θα ήταν ο κύριος Υπουργός να αποσύρει το άρθρο 37 του παρόντος νομοσχεδίου και να αναμείνουμε την Αναθεωρητική Βουλή, η οποία θα δώσει τις κατευθύνσεις για το νέο status των Στρατιωτικών Δικαστών».