Κρίσεις 2019: Αυτός είναι ο νέος Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου


Νέος Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων στο ΓΕΣ είναι ο υποστράτηγος Ευάγγελος Παπαδόπουλος, έως σήμερα διοικητής στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων

Οι σημερινές Ειδικές Δυνάμεις είναι οργανωμένες όπως παρακάτω:

Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές

Αμφίβιοι Καταδρομείς

Πεζοναύτες

Εκπαιδεύονται στις εξής σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως:

Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ)

Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ)

Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ)

Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα-Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ)

Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως (ΔΙΚΕΕ)

 

Η ιδέα της συγκροτήσεως των Ειδικών Δυνάμεων ανήκει στον εικοστό αιώνα. Εντούτοις όμως η καταδρομική επιχείρηση, η καταδρομή, έχει τις ρίζες της στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά και έδρασαν πολλές και ποικίλες Μονάδες Καταδρομών με άριστα αποτελέσματα.

Ο θρυλικός ΄΄Ιερός Λόχος΄΄, οργανωμένος και επανδρωμένος από εθελοντές Αξιωματικούς, πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων κατά την περίοδο 1943-45 στη Βόρεια Αφρική και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπου διακρίθηκε και αποτέλεσε την αφετηρία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Ο Ιερολοχίτης Σχης Ανδρέας Καλλίνσκη πέτυχε, μετά από πρότασή του προς την Ελληνική Στρατιωτική ηγεσία, την ίδρυση το Δεκέμβριο του 1946 των πρώτων 40 Λόχων Ορεινών Καταδρομών (Λ.Ο.Κ).

Έκτοτε ακολούθησαν πολλά οργανωτικά βήματα και αλλαγές για να φθάσουμε, στη σημερινή μορφή των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι Ειδικές Δυνάμεις στηρίζονται στο ξεχωριστό και επίλεκτο προσωπικό τους, στην άριστη και ρεαλιστή εκπαίδευσή τους και στο εξειδικευμένο υλικό που διαθέτει για κάθε αποστολή.

 

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ