ΥΠΕΘΑ: 20 μέρες στο σκοτάδι για την πυρκαγιά στον Ασκό Προφήτη – Αργοί ρυθμοί στη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα

Πάνε 20 ημέρες από εκείνο το ξημέρωμα που στο Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτη είδαν να τυλίγεται στις φλόγες μια σκηνή και να ακούγονται εκρήξεις.

Το ΓΕΣ καθησυχαστικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι «σημειώθηκε ανάφλεξη συσσωρευτών ασυρμάτων, λόγω βραχυκυκλώματος στη συσκευή φόρτισής των».

71 Ταξιαρχία – Κιλκίς: Video από το ατύχημα στον Ασκό Προφήτη

Ωστόσο μέχρι σήμερα, 20 ημέρες μετά πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα αίτια του συμβάντος.

Αυτό υποστηρίζει επίσημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής της ΝΔΚατερίνα Μάρκου.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει:

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, εκδηλώθηκε φωτιά σε σκηνή στο πεδίο βολής «Ασκού Προφήτη» στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης στις 14/2/2019.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ, σημειώθηκε ανάφλεξη σε συσσωρευτές (μπαταρίες) ασυρμάτων λόγω βραχυκυκλώματος στη συσκευή φόρτισής τους.

Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, παρόλα αυτά η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποια ήταν τελικά η αιτία του βραχυκυκλώματος, αν έγινε λόγω παλαιότητας, λόγω ελαττώματος του φορτιστή, λόγω κακής συντήρησης ή για άλλο λόγο.

Επειδή τέτοια περιστατικά, όπου θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και ασφάλεια των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να διερευνώνται άμεσα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Κατόπιν των ανώτεροι, ερωτάστε:

Που οφείλεται τελικά το περιστατικό; Έχει διαταχθεί κάποιος έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία της ανάφλεξης;

Η απάντηση που έλαβε κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει ότι 20 ημέρες μετά το ατύχημα, το οποίο πηγές του ΓΕΣ το χαρακτήριζαν άνευ σημασίας, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που πτο προκάεσαν, ώστε να προληφθεί ενχεδόμενο επόμενο ατύχημα!

Δείτε την απάντηση:

«Σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, ότι για τη διερεύνηση του περιστατικού έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ),

η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, περαιτέρω ενέργειες θα αναληφθούν αφού περατωθεί η εν λόγω ΕΔΕ και ανάλογα με τα αποτελέσματά της».

Εάν ένα άνευ σημασίας ατύχημα χρειάζεται πάνω από 20 ημέρες για να διερευνηθεί, τότε τι θα συμβεί με τα σοβαρότερα ατυχήματα;