Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία & Φρεγάτα Latouche-Treville -Τι δίνουν οι Γάλλοι – Η γαλλική πρόταση διατυπώθηκε διακριτικά πάνω στην φρεγάτα που έμεινε επί τρεις ημέρες στον Πειραιά


Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Επίσκεψη Ελλήνων δημοσιογράφων στην φρεγάτα Latouche-Treville, διοργάνωσε χθες η Γαλλική πρεσβεία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το γαλλικό ενδιαφέρον για τις φρεγάτες που επιθυμεί να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ενεργό.

Και έθεσε το θέμα σε δυο διαφορετικά επίπεδα.

Σε  πολιτικό επίπεδο ο ίδιος Γάλλος πρέσβης ήταν παρών στην επίσκεψη των δημοσιογράφων και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Γαλλία έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει, αρκεί το «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» να μην μείνει σε λόγια αλλά να περάσει σε πράξεις.

«Υπάρχει ο έρωτας, αλλά υπάρχουν και οι αποδείξεις για τον έρωτα», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας μια γαλλική παροιμία. Από την πλευρά της η Γαλλία, όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε ο ακόλουθος άμυνας της γαλλικής Πρεσβείας Charles Aballea ζήτησε να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου «Μέδουσα».

Πρόκειται για την άσκηση που προκαλεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα καθώς εκτελείται στις περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία, στέλοντας σαφές μήνυμα κυριαρχίας.

Ο Γάλλος ακόλουθος άμυνας αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την συμμετοχή στο μέλλον και με γαλλικά μέσα, είτε πρόκειται για πλοία είτε για ελικόπτερα. Αυτό βέβαια θα εξεταστεί ενδελεχώς μετά την συμμετοχή των Γάλλων παρατηρητών τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Γάλλος πρέσβης αναφερόμενος στις στενές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας στα θέματα άμυνας και ασφάλειας χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «αδελφική χώρα» επισημαίνοντας ότι οι «απόψεις μας ταυτίζονται στο 99,9%».

Αναφερόμενος στα αμυντικά προγράμματα μεταξύ των δυο χωρών υπογράμμισε ότι «υπάρχει κοινή επιθυμία των δύο χωρών τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Ο κ.Σαντεπί ρωτήθηκε τι θα κάνει η Γαλλία αν η γαλλική εταιρεία Total που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο παρενοχληθεί από τουρκικά σκάφη όπως είχε συμβεί πέρυσι με την ENI.

Χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία ο κ.Σαντεπί έστειλε το μήνυμά του αναφέροντας πως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια και πως η Γαλλία εργάζεται πάντα για τη μείωση των εντάσεων. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες. Αυτή η παρουσία δεν είναι ούτε ανώνυμη ούτε τυχαία».

Σε τεχνικό – επιχειρησιακό επίπεδο, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στη φρεγάτα Latouche-Treville, η οποία είναι τύπου F70, κλάσης Georges Leygues. Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες από την πλευρά των Γάλλων είχε προταθεί ως ενδιάμεση λύση για τις [email protected]  να παραλάβει η Ελλάδα δυο από τις φρεγάτες κλάσης Georges Leygues, οι οποίες αποσύρονται μέχρι το 2022.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης της φρεγάτας τόνισε ότι η απόσυρση γίνεται όχι λόγω παλαιότητας (η συγκεκριμένη ναυπηγήθηκε το 1984), αλλά επειδή πρόκειται να αντικατασταθούν από τις FREMM.

Μάλιστα επανέλαβε πολλές φορές με έμφαση ότι η μια απί τις τρεις τελευταίες που βρίσκονται σήμερα στην ενέργεια πρόκειται να αποσυρθεί αμέσως μετά από την συμμετοχή της σε άσκηση στον Ατλαντικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι επιχειρησιακά πλήρως ενεργή.

Το ίδιο ισχύει όπως τόνισε και για την Φρεγάτα Latouche-Treville, η οποία αναμένεται να αποσυρθεί το 2022.

Το πλοίο που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό από τη μάχη που έδωσε με τα κύμματα και αποτυπώθηκε στο ντοκυμαντέρ “Oceans” των Jacques Perrin & Jacques Cluzaud, απέπλευσε χθες αμέσως μετά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, με προορισμό την Σούδα, όπου θα ανεφοδιαστεί για να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι για τον Ινδικό ωκεανό, περιοχή στην οποία θα επιχειρεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

 

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ