Αποστρατείες Στρατιωτικών γιατρών

Αποστρατείες Στρατιωτικών γιατρών: Η άλλη άποψη – Μια ενυπόγραφη απάντηση σε επιστολή αναγνώστη που δημοσιεύτηκε στο Armyvoice.gr

Γράφει ο Ε. Σπυρόπουλος Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) ΠΝ εα
Χειρουργός Ουρολόγος τ.Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής ΝΝΑ

 

Κρίσεις 2019: «Τορπίλες» για τις αποστρατείες στρατιωτικών γιατρών αφήνει με επιστολή του αναγνώστης του Armyvoice.gr απευθυνόμενος στον ίδιο τον υπουργό

Με έκπληξη και απορία μελέτησα το εν λόγω κείμενο άγνωστου σε εμένα συντάκτη, που αναφέρεται στο γεγονός της προβλεπόμενης και λογικά αναμενόμενης αποστρατείας κατά τις κρίσεις ΕΔ 2019,

δύο ανωτάτων στρατιωτικών ιατρών που διετέλεσαν επί πολλά έτη σε υψηλές διοικητικές θέσεις του Υγειονομικού ΕΔ και που, προ πολλού χρόνου προσμέτρησαν το «υπηρεσιακό ζήν».

Μου δημιουργήθηκε μέγας προβληματισμός και διερωτήθηκα γιά μία ακόμη φορά εάν υπάρχει «κοινός νούς», οταν διαπίστωσα οτι το αρθρο αυτό ουσιαστικά εκπέμπει παράπονα προς τον νυν ΥΕΘΑ γιά «αδικη» απόφαση εις βάρος των ως άνω στελεχών.

Ως Αξιωματικός Ιατρός που αποστρατεύθηκε πρόωρα, αιφνίδια και χωρίς προειδοποιητικά σημεία ή επιβαρυντικές καταστάσεις,

θεώρησα ηθική και δεοντολογική υποχρέωση απέναντι κυρίως σε πλειάδα ικανότατων και αξιολογότατων συναδέλφων μου που,

«εν μία νυκτί» αποστρατεύθηκαν χωρίς εμφανή και προσήκουσα αιτιολογία, να εκφράσω σχόλια και απόψεις σε σχέση με τα αναγραφόμενα στο κείμενο επιχειρήματα, ως ακολούθως:

Κύριε Υπουργέ, μήπως πρέπει να θυμηθούμε και τους «ξεχασμένους και αφανείς ήρωες» Στρατιωτικούς Ιατρούς, που ξεκινώντας από την ΣΣΑΣ, μεριμνούν, ξενυχτούν και αγωνίζονται νυχθημερόν για την υγεία των τριών κλάδων του στρατεύματος και όχι μόνο;

Ναι! Σαφώς και πρέπει να λαμβάνει υποψη της η Υπηρεσία το τεράστιο κλινικό και επιστημονικό εργο που ακατάπαυστα παράγουν και αγόγγυστα προσφέρουν οι αφοσιωμένοι,

«αφανείς ήρωες» Υγειονομικοί Αξιωματικοί των ΕΔ, να το εκτιμά δεόντως και συνολικά να το προσμετρά κατά τις κρίσεις υπηρεσιακής εξέλιξης τους, χωρίς να απαιτείται να είναι «αρεστοί» στην εκάστοτε ηγεσία,

συγκυριακά «τυχεροί» ή να εχουν αναλωθεί στην σύναψη δημοσίων σχέσεων που δυστυχώς, όπως φαίνεται, είναι απαραίτητες γιά την υπηρεσιακή προαγωγή και ανέλιξη τους.

Με αφορμή τις τακτικές κρίσεις Υποστρατήγων, Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων Υγειονομικού Σώματος έτους 2019-2020, αναρωτιόμαστε τι έγινε και «καρατομήθηκαν» δύο καταξιωμένοι τόσο εντός των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και εντός της Ιατρικής Κοινωνίας, Στρατιωτικοί Ιατροί;

Απευθυνόμαστε σ’ εσάς που ξεχωρίσατε στις έκτακτες κρίσεις άξιους Αντιστρατήγους και Αντιναυάρχους Ηγέτες Αξιωματικούς και είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε γνώση και για τους δύο «καρατομηθέντες» Ιατρούς (για τον Υποστράτηγο Παναγιώτη Κοτιλέα και τον Υποναύαρχο Αναστάσιο Σπανό).

Ανεδαφικό το ερώτημα ως προς το τί έγινε, αδόκιμος και υπερβολικός ο όρος «καρατόμηση» γιά να εκφράσει ένα αναμενόμενο γεγονός αναφορικά με την εξέλιξη δυό υπηρεσιακά μακρόβιων ανώτατων στελεχών του υγειονομικού των ΕΔ.

Προτείνουμε, ο συντάκτης να χρησιμοποιήσει την λέξη αυτή σε επόμενο άρθρο του με θέμα τις από ετών αποστρατείες συμμαθητών ή (και κυρίως) νεώτερων των εν λόγω αξιωματικών.

Απευθυνόμαστε σ’ εσάς που ξεχωρίσατε στις έκτακτες κρίσεις άξιους Αντιστρατήγους και Αντιναυάρχους Ηγέτες Αξιωματικούς και είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε γνώση και για τους δύο «καρατομηθέντες» Ιατρούς (για τον Υποστράτηγο Παναγιώτη Κοτιλέα και τον Υποναύαρχο Αναστάσιο Σπανό).

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ικανότατα στελέχη που θα μπορούσαν για ένα χρονικό διάστημα να βοηθήσουν το Υγειονομικό Σώμα, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα από άξια στελέχη, και μάλιστα εν όψει της ταλαντευόμενης σχέσης μας με τους γείτονες μας.

Δεν αμφιβάλλει κανείς γιά την υπηρεσιακή, κλινική και επιστημονική επάρκεια και ικανότητα των ως άνω αξιωματικών καθώς και γιά το ότι θα μπορούσαν ακόμη να προσφέρουν.

Ομως, ακριβώς το ιδιο ισχύει και γιά πλειάδα ήδη απόστρατων σύγχρονων ή νεώτερων τους στελεχών του υγειονομικού, που το ιδιο καλά ή ενδεχομένως καλύτερα θα μπορούσαν, εφοσον τους δινόταν η δυνατότητα, να συνεχίζουν να παράγουν υπηρεσιακό έργο.

Και τι σημαίνει «ενα χρονικό διάστημα» : ενα μήνα, ενα χρόνο,….,15 χρόνια?

Τέλος, ποιά η λογική επιχειρηματολογικά συνάφεια με την «ταλαντευόμενη σχέση με τους γείτονες μας?

Το περίεργο είναι ότι δεν αξιολογήθηκε η ικανότητα τους και η συμβολή τους τόσο στο Ιατρικό τους όσο και στο Διοικητικό τους έργο και «εν μια νυκτί» βρέθηκαν στο club των Ευδοκίμως Τερματισάντων την σταδιοδρομία τους ως μέγιστη ένδειξη αμοιβής για το σπουδαίο και σοβαρό έργο τους.

Ποιο ήταν εκείνο το αόρατο χέρι, που επέβαλε στο παρά πέντε την καρατόμηση δυο ικανότατων αξιωματικών-ιατρών, την στιγμή μάλιστα που υπήρχαν υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και όλα θα έβαιναν καλώς; Ποιες αλλότριες σκοπιμότητες εξυπηρετήθηκαν;

Το περίεργο είναι οτι ο συντάκτης του αρθρου θεωρεί οτι μετά πολυετή παραμονή σε υψηλές διοικητικές θέσεις δεν έγινε κατάλληλη αποτίμηση του έργου των αποστρατευθέντων ή οτι οι οποιες ικανότητες επέδειξαν, θα έπρεπε να αποτελέσουν εισιτήριο μακρόχρονης παραμονής τους στη ενεργό υπηρεσία.

Φεύ, τον ενημερώνουμε οτι το «έργο» αυτό «παίζεται» αδιάκοπα πολλά χρόνια.

Και τώρα η «βόμβα» : φαίνεται από την τελευταία φράση οτι το παράπονο εκφράζεται οχι γιά την «αδικη» κρίση αλλά κυρίως γιά το γεγονός ότι ενώ υπήρξαν «συνεννοήσεις» (!!!) και «υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις» (!!!) «οτι όλα θα «εβαιναν καλώς»(!!!), τελικά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις και δεν ικανοποιήθηκαν οι προσωπικές επιθυμίες.

Εδώ, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και οι εικασίες και τα σχόλια δικά σας αγαπητοί αναγνώστες γιά τις «αλλότριες σκοπιμότητες που εξυπηρετήθηκαν» (!!!!).

Ελπίζουμε ότι όλα αυτά δεν έγιναν καθ’ υπόδειξη του Μαξίμου, και αποφάσισε
γι’ αυτούς, έστω και λάθος, η φυσική τους πολιτική και πιθανόν η στρατιωτική τους ηγεσία.

Ουδέν σχόλιο.

Αυτό είναι που θα τους λυπήσει και θα τους πληγώσει, μετά από τόσα χρόνια έντιμης προσφοράς προς την Πατρίδα τους.

Για άλλη μια φορά αναρωτιόμαστε άξιζε η συμπεριφορά αυτή στους δύο συγκεκριμένους επιστήμονες;

Αξίζει η πικρία σε τέτοια άτομα που αποδεδειγμένα έχουν αξιολογηθεί με άριστα καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας και ως Αξιωματικοί και ως Επιστήμονες;

Γιά άλλη μία φορά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να αισθάνεται λυπημένος, πληγωμένος και πικραμένος κάποιος που έχει προωθηθεί και έχει επί μακρόν διέλθει ολα τα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας του Υγειονομικού σώματος των ΕΔ

αφήνοντας πίσω συμμαθητές και – κυρίως – νεώτερους αξιωματικούς, καθώς και πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί μία τέτοια συμπεριφορά της ηγεσίας ως ανάξια ή ανάρμοστη απέναντι του.

Επίσης, να υπενθυμίσω οτι το «club των ευδοκίμως τερματισάντων την σταδιοδρομία τους» που δεν προήχθησαν σε υψηλές θέσεις, βρίθει στελεχών που είχαν αξιολογηθεί με άριστα καθ’ολη την διάρκεια της θητείας τους και ως Αξιωματικοί και ως Επιστήμονες.

Ίσως κύριε Υπουργέ εδώ η απάντηση στα γιατί είναι πιο επιβεβλημένη από κάθε τι άλλο, καθώς οι κρίσεις που αφορούν τους Στρατιωτικούς Ιατρούς έγιναν χωρίς σαφείς και

αντικειμενικές κατευθύνσεις τόσο από τα Γενικά Επιτελεία όσο και από τα Ανώτατα Κλιμάκια (Α/ΓΕΕΘΑ – ΑΝΥΕΘΑ – ΥΕΘΑ), στη σύσταση των οποίων, και αυτό είναι σημαντικότατο, δεν συμπεριλαμβάνονται αξιωματικοί με την υγειονομική ιδιότητα.

Εξ’ ου και η επιβεβλημένη ανάγκη μεταξύ των άλλων για την προώθηση του ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ στο βαθμό του Αντιστρατήγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, ώστε να συμμετέχει τουλάχιστον ως εισηγητής στην παραπάνω διαδικασία.

Από την πλευρά μας ευχόμαστε κάποια στιγμή και στην πολύπαθη χώρα μας, να ισχύσουν οι κανόνες που χρόνια τώρα ισχύουνε στις μεγάλες και σύγχρονες προηγμένες χώρες, όπου η αξιολόγηση και η αξιοκρατία είναι τα μόνα κριτήρια ανέλιξης και εξέλιξης.

Tώρα φθάσαμε στο πολυπόθητο ζητούμενο, στο «διά ταύτα» της επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος των κρίσεων των Υγειονομικών Αξιωματικών που,

παραδοσιακά και κατά τρόπο μη κατανοητό, γίνονται χωρίς κατ’ουσίαν να λαμβάνονται υπ’οψιν,

να βαθμολογούνται και να αξιολογούνται σε βάθος και από παράγοντες με πλήρη επίγνωση του χώρου, τα ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των Υγειονομικών στελεχών του στρατεύματος.

Συμφωνούμε οτι αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα η θεσμοθέτηση ενός πολυπαραγοντικού, μαθηματικά αντικειμενικού και δίκαιου συστήματος αξιολόγησης του ιδιόμορφου,

διπλού έργου (επιστημονικού και στρατιωτικού) των Υγειονομικών Αξιωματικών που θα συμβάλλει, στην κατά το δυνατόν αρτιώτερη, αξιοκρατική και δίκαιη κρίση και προαγωγή τους.

Αυτό, θα εχει θετικό αντίκτυπο σε όλους και ιδιαίτερα στα νεώτερα στελέχη που θα αποκτήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης στο σύστημα που υπηρετούν.

Ομως, το ερώτημα που τίθεται είναι τι έχουν καταφέρει προς αυτή την κατεύθυνση οι έως σήμερα διατελέσαντες ηγήτορες των Υγειονομικών σωμάτων των τριών κλάδων των ΕΔ και πώς έχουν επικοινωνήσει τις όποιες προσπάθειες εχουν γίνει?

Με αγωνία περιμένουμε την τοποθέτηση σας έστω για μια «ιδέα ηθικής ικανοποίησης» αυτών των «καρατομηθέντων» Επιστημόνων.

Αλήθεια κύριε συντάκτα του αρθρου, πραγματικά περιμένετε και τι ακριβώς, να λάβετε ως απάντηση στην επιστολή σας από τον ΥΕΘΑ ?