4 Μαρτίου Σαν σήμερα η Μάχη της Κοκκινιάς

4 Μαρτίου 1944: Σαν σήμερα αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους

4 Μαρτίου 1152: Ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα εκλέγεται βασιλιάς της Γερμανίας. Ο Φρειδερίκος Α΄ (1122 – 10 Ιουνίου 1190), γνωστός επίσης ως Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσσα (δηλαδή Πορφυρογένης),

ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1155 έως τον θάνατό του.

Η μεγάλη του ιδέα για το αυτοκρατορικό αξίωμα τον οδήγησε σε έξι εκστρατείες στην Ιταλία και τον ενέπλεξε σε διαμάχες με τον πάπα.

Ηγήθηκε γερμανικού στρατού κατά την Τρίτη Σταυροφορία και πέθανε στην διάρκειά της.

4 Μαρτίου 1789: Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη το πρώτο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

4 Μαρτίου 1790: Η Γαλλία διαιρείται σε 83 νομούς καταργώντας τις παλαιές επαρχίες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η περιφερειακή υποταγή που βασίζεται στην ιδιοκτησία της γης από την αριστοκρατία.

4 Μαρτίου 1791: Το Βερμόντ γίνεται η 14η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην περιοχή αρχικά ζούσαν ιθαγενείς πληθυσμοί (Αμπενάκι και Ιροκουά).

Το 1609 ο Γάλλος εξερευνητής Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν την προσάρτησε στην αποικία της Νέας Γαλλίας. Μετά την ήττα της Γαλλίας στον Πόλεμο Γάλλων και Ινδιάνων (το βορειοαμερικάνικο μέτωπο του Επταετούς Πολέμου) η κτήση της πέρασε στους Βρετανούς.

Για πολλά χρόνια γειτονικές αποικίες, ειδικά της Νέας Υόρκης και του Νιου Χάμσαϊρ, διεκδίκησαν τον έλεγχό της, τελικά όμως επικράτησαν τοπικές στρατιωτικές οργανώσεις, που δημιούργησαν μια ανεξάρτητη πολιτεία.

Η ανεξαρτησία κηρύχθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1777 και για τους πρώτους έξι μήνες η πολιτεία είχε το όνομα Νέο Κονέτικατ (New Connecticut).

Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δημοκρατία του Βερμόντ (Vermont Republic) και παρέμεινε ανεξάρτητη για 14 χρόνια. Το όνομά της προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις “Monts Verts” (πράσινα βουνά).

Στις 4 Μαρτίου 1791 η Δημοκρατία του Βερμόντ προσχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η 14η πολιτεία, η πρώτη μετά τις πρωταρχικές 13 πολιτείες που δημιούργησαν την Ένωση.

4 Μαρτίου 1861: Υιοθετείται η πρώτη σημαία των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής.

Σαν σήμερα από το Historical Quest