3 Μαρτίου Σαν σήμερα ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέφτει ηρωϊκά μαχόμενος

3 Μαρτίου 1957 – Σαν σήμερα, πέφτει ηρωϊκά ο Γρηγόρης Αυξεντίου, αρνούμενος μέχρι τέλους να παραδοθεί στους Άγγλους.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου  ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής.

Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά».

Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι, ύστερα από προδοσία πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του κοντά στο Μαχαιρά.

Το περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και ελικόπτερα, μετά από πολύωρη μάχη και αρκετούς νεκρούς Άγγλους έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο και τον έκαψαν ζωντανό.

Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα φυλακισμένα μνήματα» από τους Άγγλους στρατιώτες από φόβο λαϊκών εκδηλώσεων.

Ο τότε ανταποκριτής του Ασσοσιέϊντ πρες στην Κύπρο Άλεξ Ευθυβούλου μετέδωσε μεταξύ άλλων ότι η μάχη άρχισε 4.30΄ π.μ και έληξε στις 2.00΄ μ.μ .

Η μάχη διεξαγόταν υπό ραγδαίας βροχής και πριν φονευθεί ο Γρηγόρης Αυξεντίου έρριψε περί τις 1000 σφαίρες και αρκετές χειροβομβίδες φονεύοντας 47 στρατιώτες. Την διεύθυνση της μάχης την είχε ο Υπολοχαγός Τζων Μίντλεττον.

Πολλοί Έλληνες και ξένοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τον αγώνα και το θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου και έγραψαν ποιήματα προς τιμήν του, όπως ο Κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης και ο Γιάννης Ρίτσος με το ποίημα Ο Αποχαιρετισμός

Στην Κύπρο θεωρείται εθνικός ήρωας, και τιμάται κάθε χρόνο με μνημόσυνο στο Μοναστήρι Μαχαιρά, σε ημερομηνία που πλησιάζει εκείνην του θανάτου του.

3 Μαρτίου 1585: Εγκαινιάζεται στη Βιτσέντσα το Τεάτρο Ολίμπικο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αντρέα Παλλάντιο.

3 Μαρτίου 1776: Αμερικανική Επανάσταση: αρχίζει στη μάχη του Νασσάου (Μπαχάμες) η πρώτη αμφίβια απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών.

3 Μαρτίου 1799 – Η ρωσο-οθωμανική πολιορκία της Κέρκυρας λήγει με την παράδοση της γαλλικής φρουράς.

3 Μαρτίου 1861: Ο Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας υπογράφει την απελευθέρωση των δουλοπάροικων.

Το Μανιφέστο (Διακήρυξη) Απελευθέρωσης του 1861 διακήρυξε την χειραφέτηση των δουλοπάροικων στα ιδιωτικά κτήματα και των οικιακών (στα νοικοκυριά) δουλοπάροικων.

Με αυτό το διάταγμα περισσότερα από 23 εκατομμύρια άνθρωποι απόκτησαν την ελευθερία τους.

Οι δουλοπάροικοι κατέκτησαν τα πλήρη δικαιώματα των ελεύθερων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων να παντρεύονται χωρίς συναίνεση, να έχουν ιδιοκτησία και επάγγελμα.

Το Μανιφέστο καθόριζε ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να αγοράσουν την γη από τους γαιοκτήμονες.

Οι δουλοπάροικοι των νοικοκυριών επηρεάστηκαν λιγότερο : κέρδισαν μόνο την ελευθερία τους και όχι γη.

Η Μεταρρύθμιση Απελευθέρωσης του 1861 στην Ρωσία ήταν η πρώτη και πιο σημαντική των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, που έγιναν στη διάρκεια της βασιλείας (1855-1881) του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β΄ της Ρωσίας.

3 Μαρτίου 1875: Διεξάγεται στο Μόντρεαλ ο πρώτος οργανωμένος αγώνας χόκεϊ επί πάγου σε κλειστό χώρο.

3 Μαρτίου 1904: Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄της Γερμανίας γίνεται το πρώτο άτομο, του οποίου ηχογραφείται η πολιτική ομιλία του. Η ηχογράφηση έγινε με τη χρήση του φωνογράφου της εφεύρεσης του Τόμας Έντισον.

3 Μαρτίου 1923: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το περιοδικό TIME.

3 Μαρτίου 1924: Καταλύεται το ισλαμικό χαλιφάτο, μετά την καθαίρεση του Οθωμανού χαλίφη Αμπντούλ Μετζίτ Β΄.

Το ισλαμικό χαλιφάτο διατηρήθηκε χωρίς διακοπή για 14 αιώνες. Το τέλος του ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων του Κεμάλ Ατατούρκ.

3 Μαρτίου 1938: Ανακαλύπτεται πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία.

3 Μαρτίου 1939: Ξεκινάει ο Μαχάτμα Γκάντι απεργία πείνας εναντίον της αυταρχικής εξουσίας της βρετανικής διοίκησης στην Ινδία.

Σαν σήμερα από το Historical Quest