21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

21 Μαρτίου – Γιορτή σήμερα – Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων – Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Προκόπης Παυλόπουλος για την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Την ανάγκη εξουδετέρωσης «των μορφωμάτων του επικίνδυνου λαϊκισμού και του ρατσισμού που επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

«Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αγώνα κατά του ρατσισμού πρέπει ν’ αποτελέσει αφετηρία περίσκεψης και αυτογνωσίας για όλους τους Λαούς του Κόσμου, πρωτίστως δε για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος.

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «έχουμε κοινό ιστορικό χρέος, με βάση την παράδοση που μας κληροδότησαν οι ‘πατέρες’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λόγους,

για τους οποίους αποφάσισαν την ίδρυσή της, να την υπερασπισθούμε σθεναρά και να συνεργασθούμε, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού και ρατσισμού,

που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Επισημαίνει παράλληλα πως κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αναγκαία όχι μόνο για τους λαούς της Ε.Ε. αλλά και προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο.

«Αυτός ο ρόλος ανήκει a fortiori σ’ εμάς, τους Ευρωπαίους, δοθέντος ότι άλλες δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο αυτό, καίτοι η ιστορική τους προοπτική το επιβάλλει» υπογραμμίζει.