2 Μαρτίου Σαν σήμερα η μάχη του Γεροκομείου - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

2 Μαρτίου 1822: Σαν σήμερα οι Έλληνες επαναστάτες και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Γηροκομείου.

Η μάχη του Γηροκομείου

Η μάχη του Γηροκομείου ήταν μια σημαντική μάχη, μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων, στις αρχές του δεύτερου έτους της Επανάστασης του 21.

Η μάχη δόθηκε κοντά στη Μονή Γηροκομείου Αχαΐας, εξ ου και η ονομασία της.

Εκεί οι Έλληνες υπό τη γενική αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και με άλλους οπλαρχηγούς όπως οι Δημήτρης Πλαπούτας και Γενναίος Κολοκοτρώνης,

αμύνθηκαν εναντίον συνολικής δύναμης 8.000 Τούρκων υπό τους πασάδες Μεχμέτ Σαλίχ και Γιουσούφ, τους νίκησαν και τους έτρεψαν σε φυγή.

Η μάχη εντάσσεται στην προσπάθεια των Τούρκων να λύσουν τον ασφυκτικό κλοιό των Ελλήνων γύρω από την Πάτρα.

Όμως, παρά το επιτυχές αποτέλεσμα της μάχης, η πολιορκία λύθηκε στις 23 Ιουνίου, λόγω διαμαχών ανάμεσα στους Έλληνες.

2 Μαρτίου 1836: Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Τέξας από το Μεξικό.

2 Μαρτίου 1840: Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.

2 Μαρτίου 1913: Κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο ελληνικός στρατός υπό την προστασία του θωρηκτού “Σπέτσαι”,  απελευθερώνει τη Σάμο.

2 Μαρτίου 1972: Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.

2 Μαρτίου 2004: Στο Ιράκ η Αλ Κάιντα με συνεχείς βομβιστικές ενέργειες σκοτώνει μέσα σε μια μέρα σκοτώνει 170 άτομα. Η μέρα θα μείνει γνωστή ως η «σφαγή της Ασούρα».

Σαν σήμερα από το Historical Quest