18 Μαρτίου – Εορτολόγιο – Άγιος Κύριλλος επίσκοπος Ιερουσαλήμ – Πατέρας της Εκκλησίας με σημαντικό συγγραφικό έργο


Ο Άγιος Κύριλλος – Κύριλλος Α΄ Ιεροσολύμων (313 – 386) ήταν επίσκοπος Ιερουσαλήμ και, σύμφωνα με την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, Πατέρας της Εκκλησίας με σημαντικό συγγραφικό έργο.

Σύμφωνα με τον Κατάλογο Πατριαρχών Ιεροσολύμων κατατάσσεται 41ος στη σειρά διαδοχής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ύστερα από τον Μάξιμο Γ΄ και πριν από τον Ιωάννη Β΄.

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης μεταξύ Ορθοδόξων και Αρειανών κράτησε ουδέτερη και μετριοπαθή στάση.

Γι’ αυτόν τον λόγο και έγινε αποδεκτός από τον αρειανό επίσκοπο Καισαρείας της Παλαιστίνης Ακάκιο, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ιεροσολύμων το 348.

Η φιλική σχέση, όμως, μεταξύ των δύο ανδρών δεν κράτησε πολύ, αφού ο Κύριλλος πολύ γρήγορα τάχθηκε με τους υποστηρικτές της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.

Μια αρειανική σύνοδος που συστάθηκε το 357, τον καθαίρεσε και τον εξόρισε στην αρχή στην Αντιόχεια και στη συνέχεια στην Ταρσό.

Η σύνοδος της Σελεύκειας, το 358, τον αποκατέστησε. Το 360 καθαιρέθηκε και εξορίστηκε για δεύτερη φορά, από μια σύνοδο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Επέστρεψε στην έδρα του το 362, για να καθαιρεθεί και να εξοριστεί για τρίτη φορά από τον αρειανό αυτοκράτορα Ουάλη το 367. Η εξορία αυτή κράτησε 11 χρόνια, μέχρι το 378.

Το 381 πήρε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

Η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και τιμά τη μνήμη του στις 18 Μαρτίου.

18 Μαρτίου Εορτολόγιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Κυρίλλου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (†386)
Μαρτύρων Ευκαρπίωνος, Τροφίμου και ετέρων Μυρίων (10.000) των εν Νικομηδεία, τους αυχένας τμηθέντων (†300)
Οσίου Ανανίου του θαυματουργού
Οσίου Κυρίλλου του Αστραχάν
Αγίου Εδουάρδου, βασιλέως της Αγγλίας
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω