16 Μαρτίου 1921 Σαν σήμερα ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας – Οι Τούρκοι υποχωρούν


Η μάχη στο Αφιόν Καραχισάρ που ξεκίνησε αρχές Μαρτίου του 1921 έληξε με μεγάλη νίκη του ελληνικού στρατού στις 16 Μαρτίου, αλλά όχι με συντριβή των τουρκικών δυνάμεων που υποχώρησαν πίσω από το Σαγγάριο.

16 Μαρτίου 597 π.Χ.: Οι Βαβυλώνιοι καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ και τοποθετούν ως βασιλιά τον Σεδεκία στη θέση του Ιεχονία.

Τότε ο Σεδεκίας ήταν 21 ετών, και συνολικά βασίλεψε από τότε, για 11 έτη. Αυτός ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Ιερουσαλήμ πριν την ολοσχερή καταστροφή της.

Όμως με τη σειρά του και ο Σεδεκίας επαναστάτησε εναντίον του Ναβουχοδονόσορα βασιλιά της Βαβυλώνος.

Το αποτέλεσμα ήταν η πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους, για μια περίοδο 2,5 ετών, ως την πτώση της.

Το 587 π.Χ., κατά το 11ο έτος βασιλείας του Σεδεκία, η πόλη δεν άντεξε άλλο την πολιορκία, και έπεσε στα χέρια των Βαβυλώνιων.

16 Μαρτίου 1802: Ιδρύεται η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ.

16 Μαρτίου 1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας κατά παράβαση της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Δημιουργείται η Βέρμαχτ.

16 Μαρτίου 1964: Η Τουρκία καταγγέλλει μονομερώς τη συμφωνία Βενιζέλου-Ατατούρκ του 1930, η οποία ρυθμίζει τη διαμονή στην Τουρκία των περίπου 12.000 Ελλήνων υπηκόων.

Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 1964, 12.000 μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας απελάθηκαν με την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους που περιελάμβανε

την υπογραφή, υπό το καθεστώς απειλής, ενός εγγράφου, το οποίο τους απαγορεύτηκε να διαβάσουν

και στο οποίο δήλωναν ότι κατασκόπευαν την Τουρκία για λογαριασμό της Ελλάδας, καθώς και τη δέσμευση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων τους, βάσει ενός μυστικού διατάγματος.

Η απέλαση των 12.000 μελών της Κοινότητας έπληξε και τα μέλη των οικογενειών τους, η πλειονότητα των οποίων είχε τουρκική υπηκοότητα.

Εξαιτίας αυτού, μέσα σε διάστημα 6 μηνών, ο πληθυσμός της Κοινότητας μειώθηκε κατά 30%.