14 Μαρτίου Γιορτή – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Εορτολόγιο Μαρτίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Άγιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας


14 Μαρτίου Γιορτή – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Βενέδικτος, Βενεδίκτη, Βενεδικτίνη, Βενεδικτίνα
Ευφράσιος, Ευφράσης, Ευφράσας, Φράσας, Φράσιος, Φράσης
Ματθίλντη, Ματίλντα, Ματθίλδη, Μαθίλδη, Θίλδη, Θίλδα, Τίτα
Οσίου Βενέδικτου, Αγίων Βασιλείου και Ευφρασίου των Μαρτύρων

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

? Ανατολή ήλιου: 06:37 – Δύση ήλιου: 18:31 – Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 54 λεπτά
? Σελήνη 7 ημερών

14 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Εορτολόγιο Μαρτίου

14 Μαρτίου Ποιοι γιορτάζουν σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία:

Οσίου Βενεδίκτου του εκ Νουρσίας, αρχιμανδρίτου Ρώμης (†543)
Ευσχήμονος του Ομολογητού, επισκόπου Λαμψάκου († θ΄αι.)
Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη
Μάρτυρος Φλωρεντίου του εν Θεσσαλονίκη
Μαρτύρων Βασιλείου και Ευφρασίου, Πέτρου και Αφροδισίου
Ευτυχίου και των συν αυτώ Μαρτύρων
Βονιφατίου επισκόπου Ρος της Σκωτίας
Αγίου Ροστισλάβου, πρίγκηπος Κιέβου και Σμολένσκ
Θεογνώστου του Έλληνος, μητροπολίτου Κιέβου
Ιωάννου του δια Χριστόν σαλού
Οσίου Ανδρέου του εκ Ρωσίας
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου του Θεοδώρου

Άγιος Βενέδικτος

Ο Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας (ιταλ. Benedetto da Norcia) ή άγιος Βενέδικτος για τους καθολικούς και τους ορθόδοξους (~480-547) ήταν ο ιδρυτής του τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών και, γενικότερα, του δυτικού μοναχισμού.

Αγιοποιήθηκε το 1220 από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Εορτάζεται στις 11 Ιουλίου από τους Δυτικούς (παλαιότερα 21 Μαρτίου) και στις 14 Μαρτίου στους Ορθόδοξους.

Η μοναδική αυθεντική βιογραφία του αγίου Βενέδικτου περιλαμβάνεται στο δεύτερο βιβλίο του πάπα Γρηγορίου Α’ με τίτλο Διάλογοι, όπου περιγράφονται θαύματά του και δίνεται μια χρονολογική σειρά στη σταδιοδρομία του, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον πάπα Ζαχαρία, Έλληνα από την Καλαβρία.

Επίσης ένα κεφάλαιο στο περίφημο έργο Χρυσός Θρύλος (ή Συναξάρια Αγίων, λατινικά: Legenda Aurea, Legenda Sanctorum) του αφιερώνει και ο Ιάκωβος του Βαράτζινε.

Ο Βενέδικτος αποσύρθηκε στο Ενφίντε και σε μια σπηλιά στο Σουμπιάκο έζησε σαν ερημίτης για τρία χρόνια.

Περιβλήθηκε το μοναχικό ράσο από τον Ρωμανό, μοναχό ενός γειτονικού μοναστηριού υπό τον ηγούμενο Θεόδοτο.

Επειδή η φήμη του είχε εξαπλωθεί λόγω της γεμάτης αγιότητα ζωής του στα γύρω μέρη, μετά το θάνατο του ηγούμενου της γειτονικής μονής του Βικοβάρο, κλήθηκε να τον ανατικαταστήσει αλλά οι μοναχοί γρήγορα αντέδρασαν λόγω της αυστηρής ασκήσεως, στην οποία τους υπέβαλε και ζήτησαν να τον δηλητηριάσουν.

Εγκατέλειψε τη μονή απογοητευμένος και επέστρεψε στο ερημητήριό του. Εκεί διέμεινε αρκετό χρονικό διάστημα όπου άρχισε να συγεντρώνει πλήθος μαθητών και δημιουργήθηκε επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης μοναστηριών.

Για το σκοπό αυτό οικοδόμησε δώδεκα μοναστήρια και τα επάνδρωσε με δώδεκα μοναχούς το καθένα, ενώ κράτησε ορισμένους από τους μαθητές μαζί του.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν επεδίωκε να ιδρύσει ένα θρησκευτικό τάγμα: μάλλον περισσότερο ένα σύνολο αυτόνομων κοινοτήτων.

Από τη στιγμή αυτή εγκαταλείπει την ερημητική ζωή κατά το πρώτυπο του Αγίου Αντωνίου και περνά στην κοινοβιακή εμπειρία πλησιάζοντας την παχωμιανή εμπειρία.

Μετά τη διαμάχη του με τοπικό ιερέα, το 529 κατέφυγε στο Μόντε Κασίνο και ίδρυσε ένα αββαείο στα ερείπια ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα.

Αντιλαμβανόμενος την πρακτική δυσκολία του παχωμιανού προτύπου, υιοθετεί εκείνο του Μεγάλου Βασιλείου.

Πιστεύει πως είναι περισσότερο πρόσφορη η δημιουργία ενός μοναστηριού αυτόνομου, μικρού ή μεγάλου, που να καλύπτει από μόνο του τις οικονομικές, θρησκευτικές, ιερουργικές και πειθαρχικές ανάγκες.

Με βάση αυτές τις ιδέες προχώρησε στη ίδρυση και οργάνωση εκεί μοναστηριού, καθώς και στη σύνταξη του περίφημου Κανόνα του το 540.

Με την ίδρυση των μοναστηριών, χτίστηκαν και σχολεία για παιδιά, όπου πολλές ευγενείς ρωμαϊκές οικογένειες έστελναν εκεί τους γιους τους από τους οποίους οι πιο γνωστοί ήταν ο άγιος Πλακίδας και ο άγιος Μαύρος.

Πέθανε το 547, ενώ η ημερομηνία θανάτου του είναι κατά προσέγγιση η 21 Μαρτίου. Το 1964, ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ τον κατέστησε προστάτη άγιο της Ευρώπης.

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ