10 Μαρτίου 1829: Σαν σήμερα υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο του Λονδίνου με το οποίο η Ελλάδα αυτονομείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.
  • β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη,
  • γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία,
  • δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.

 

10 Μαρτίου 1830: Ιδρύεται ο Ολλανδικός Βασιλικός Στρατός των Ανατολικών Ινδιών. Υπήρξε η στρατιωτική δύναμη για τις ολλανδικές αποικίες των Ανατολικών Ινδιών, στις μέρες μας, τμήμα της Ινδονησίας. Το 1951, το συγκεκριμένο στρατιωτικό σώμα διαλύθηκε.

10 Μαρτίου 1848: Η Γερουσία των Η.Π.Α. επικυρώνει τη Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, με την οποία λήγει ο Αμερικανο- Μεξικανικός Πόλεμος.

Ως Αμερικανό-Μεξικανικός πόλεμος χαρακτηρίζεται η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Μεξικού από το 1846 μέχρι το 1848 αμέσως μετά την Επανάσταση του Τέξας, το οποίο έκανε έκκληση να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Συνθήκη παραχώρησε στις ΗΠΑ εδάφη, που στην συνέχεια, θα γινόταν η Αριζόνα, Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Γιούτα, Κολοράντο και Ουαϊόμινγκ. Το Μεξικό δέχτηκε 15 εκατομμύρια δολάρια και εγκατέλειψε κάθε διεκδίκηση του στο Τέξας.

10 Μαρτίου 1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη τηλεφωνική κλήση λέγοντας: «κ. Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω».

10 Μαρτίου 1925: Γεννιέται ο Μανόλης Αναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 1925 – Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005), Έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Ο Αναγνωστάκης”, γράφει ο Γιώργος Καφταντζής το 1955, “τοποθέτησε στη βιτρίνα της νέας μας ποίησης ένα καινούριο μπουκαλάκι με άγνωστο δηλητήριο.

Μα αν έλειπε δε θα ‘ξερε κανείς πως η ζωή μας αυτούς τους καιρούς είχε την κατρακύλα της. Είναι για την ελληνική τέχνη ότι ο πόνος για το κορμί το ανθρώπινο. Προειδοποιεί τον κίνδυνο.”.

10 Μαρτίου 1944: Ιδρύεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) ήταν επιτροπή κυβερνητικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν το τέλος της κατοχής.

Ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1944, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, όχι όμως αποκλειστικά από κομμουνιστές.

Σκοπός της ήταν να οργανώσει τη διοίκηση της κατεχόμενης «Ελεύθερης Ελλάδας». Aποκαλούνταν «Κυβέρνηση του Βουνού».

10 Μαρτίου 1945: Η αμερικανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Τόκιο. Πυρκαγιά σκοτώνει πάνω από 100.000 άτομα, κυρίως αμάχους.

Σαν σήμερα από το Historical QuestΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com