Βόρεια Μακεδονία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Βόρεια Μακεδονία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις – Τι προβλέπει σχετικά η Συμφωνία των Πρεσπών – ΕΓΓΡΑΦΟ

Διεκυκρινίσεις για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας με την Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο ΥΕΘΑ υποστήριξε ότι Οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναγράφονται άρθρο 17 στο Μέρος Β΄ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βόρεια Μακεδονία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Πιο συγκεκριμένα η απάντηση ήταν η ακόλουθη:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρίδης με θέμα «Παρακολούθηση της εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναγράφονται στο Μέρος Β΄ της Συμφωνίας (άρθρο 17) όπου μεταξύ άλλων, καταγράφεται η επιδίωξη της αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα της άμυνας, ενώ αφορούν:

  • Επισκέψεις και επαφές της Στρατιωτικής και Πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων .
  • Κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και οικοδόμησης δυνατοτήτων.
  • Συνεργασία στους τομείς παραγωγής, ενημέρωσης και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
  • Εκπαίδευση προσωπικού.

Όσον αφορά στο σκέλος της Ερώτησης που αφορά το χρόνο κατά τον οποίο το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να παρακολουθήσει την υλοποίηση των προβλέψεων της Συμφωνίας ,

σας διαβεβαιώνω ότι η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και η ορθή εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας μας είναι διαρκής και αδιάλειπτη.

Τέλος επισημαίνεται ότι στο εν λόγω πλαίσιο εγκρίνονται ετησίως οδηγίες χειρισμού για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος,

σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση από το προσωπικό του ΥΠΕΘΑ που συμμετέχει στα διεθνή fora.

PDF Embedder requires a url attribute