Βιβλιάρια υγείας: Τι ισχύει με κατάργηση και χειρόγραφες συνταγές

Βιβλιάρια υγείας: Τι ισχύει με κατάργηση και χειρόγραφες συνταγές – Αλαλούμ από την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ – Διεκυκρινίσεις της Διοίκησης του οργανισμού

Σύγχυση και αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς προκάλεσε εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που εστάλη στις 28 Ιανουαρίου σε όλους τους γιατρούς, με την οποία ζητούνται να καταχωρίζονται όχι μόνο ηλεκτρονικά αλλά και χειρόγραφα οι συνταγές φαρμάκων.

Η εγκύκλιος έφτασε τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών και σύμφωνα με αυτήν θα πρέπει οι συνταγές φαρμάκων να γράφονται και χειρόγραφα στα βιβλιάρια.

Τι έλεγε η εγκύκλιος για τις χειρόγραφες συνταγές

Η εγκύκλιος, που κοινοποιήθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, υπενθυμίζει οτι οι γιατροί πρέπει να καταχωρούν και στο βιβλιάριο όσα καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Οι δε φαρμακοποιοί πρέπει να τσεκάρουν τα αναγραφόμενα και να καταχωρούν με τη σειρά τους την εκτέλεση της συνταγής.

Έτσι, κάθε συνταγή πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το βιβλιάριο.

Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ακόμη ότι έαν δεν τηρούνται τα παραπάνω, προβλέπονται κυρώσεις, τόσο για τους γιατρούς που συνταγογραφούν, όσο και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές.

Βιβλιάρια υγείας: Τι ισχύει με κατάργηση

Τα βιβλιάρια όμως έχουν καταργηθεί! Θα έπρεπε οι ασφαλισμένοι να ψάξουν στα συρτάρια τα παλιά βιβλιάρια αν τα είχαν κρατήσει και να τα πάνε για να γραφτούν οι συνταγές.

Κανονικό μπάχαλο! Τόσο  στα νοσοκομεία όσο και στους ιδιώτες γιατρούς με τις χειρόγραφες συνταγές.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος  υποστηρίζει ότι ανακάλεσε την επίμαχη εγκύκλιο και προχώρησε σε προφορική συνεννόηση με τον αρμόδιο γραμματέα του υπουργείου ώστε να μην ισχύσει η χειρόγραφη διαδικασία.

Άγνωστο παραμένει, όμως, το πότε θα εφαρμοστεί η προφορική συνεννόηση για τη μη αναγραφή χειρογράφως των συνταγών, όταν η αρχική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ έκανε σχεδόν έναν μήνα για να φτάσει σε όλα τα νοσοκομεία.