Βιβλιάρια Υγείας ΤΕΛΟΣ: Πότε αποσύρονται οριστικά - Τι πρέπει να κάνετε

Βιβλιάρια Υγείας ΤΕΛΟΣ: Πότε αποσύρονται οριστικά – Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και να ελέγχετε τη συνταγογράφηση

Τέλος στα βιβλιάρια υγείας βάζει το υπουργείο Υγείας, σε μια απόπειρα εκσυγχρονισμού του συστήματος συνταγογράφησης και των παραπεμπτικών.

Επί… δεκαετίες τα βιβλιάρια ήταν απαραίτητα για όποιον επισκεπτόταν τον γιατρό, κάτι που πλέον δεν θα ισχύει, αφού αντικαθίστανται από τον ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζει τροπολογία η οποία καταργεί το προεδρικό διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση του βιβλιαρείου υγείας.

Βιβλιάρια Υγείας ΤΕΛΟΣ: Πότε αποσύρονται οριστικά

Όπως αναφέρει το Έθνος, η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα αναγράφει και τα φάρμακα που θα έχουν συνταγογραφηθεί σε κάθε ασθενή αλλά και το ιστορικό των εξετάσεών του.

Πλέον όλοι οι γιατροί της χώρας είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν τον ηλεκτρονικό φάκελο και να τον ενημερώνουν μετά την επίσκεψη του ασθενή.

Το υπουργείο φιλοδοξεί έτσι να μπει και ένα τέλος στο «χάος» με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, αφού σε αυτά δεν καταγραφόταν η πορεία των εξετάσεων.

Ωστόσο ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα έχει τόσο τα παραπεμπτικά όσο και αναλυτικά την πορεία τους ασθενούς.

Βιβλιάρια Υγείας ΤΕΛΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε

Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 200.000 φάκελοι ασθενών, χωρίς όμως οι γιατροί να είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώνουν.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί 1,8 εκατ. εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς, αλλά έγιναν µόνο 200.000 επισκέψεις σε γιατρούς, όσοι είναι δηλαδή και οι φάκελοι.

Αυτό θα ισχύει με το νέο σύστημα, και πρόσβαση στους φακέλους θα έχουν γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες με κωδικούς που θα τους δοθούν,

ώστε να μπορούν να ελέγχουν το τι εξετάσεις έχουν κάνει, αλλά και να διαπιστώσουν εάν παρανόμως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρμακα που δεν πήραν ποτέ.

Κι αυτό, γιατί ήδη έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες ασθενών για φάρμακα που «φορτώθηκαν», χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα γι αυτά.

πηγή: ethnos.gr