Στρατιωτικοί Άγιοι: Ημέρα εορτασμού τους καθιέρωσε το Πατριαρχείο, μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Ρόδου, ο οποίος μίλησε στο Armyvoice.gr

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ημέρα εορτασμού των στρατιωτικών Αγίων καθιέρωσε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου.

Η «Σύναξη πάντων των στρατιωτικών αγίων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα εορτάζεται στις 8 Ιουλίου.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου ελήφθη την Πέμτη 14 Φεβρουαρίου και είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με αυτό τον τρόπο τιμώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

«Το κίνητρο ήταν η γιορτή να αποτελέσει ημέρα συνοχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις» εξηγεί στο Armyvoice.gr ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Μάλιστα πολύ σύντομα, αναμένεται να αφιερωθεί και ναός εντός στρατοπέδου στους στρατιωτικούς αγίους και θα λάβει την ονομασία ιερός ναός σύναξης των στρατιωτικών Αγίων. Πρόκειται για ναό ο οποίος βρίσκεται σε στρατόπεδο καταδρομέων στην Ρόδο.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου, εκτίμησε ότι και στο μέλλον πολλά παρεκκλήσια στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να λάβουν αυτό το όνομα, τιμώντας όλους τους στρατιωτικούς άγιους.

Οι στρατιωτικοί Άγιοι

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί Άγιοι είναι αυτοί που μαρτύρησαν κατά τους διωγμούς.

Υπηρετούσαν σε στρατιωτικές μονάδες και είτε κλήθηκαν να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα και αρνήθηκαν είτε διώχθηκαν για την πίστη τους είτε βλέποντας Χριστιανούς να βασανίζονται πίστεψαν και αυτοί.

Οι εικόνες των στρατιωτικών Αγίων, λόγω της πανοπλίας ή των όπλων που κρατούν, έτσι κι αλλιώς έχουν αποτρεπτική χροιά.

Ένας στρατιωτικός Άγιος είναι ο καλύτερος υπερασπιστής για κάποιον πιστό που βρίσκεται σε δύσκολη θέση αλλά και για όποιον χρειάζεται δύναμη.

Η απεικόνιση μάλιστα του έφιππου Αγίου Γεωργίου, που σκοτώνει το «χαμερπή» δράκοντα, δικαίως βρίσκεται στις πολεμικές σημαίες στρατιωτικών σωμάτων, ιδιαίτερα του πεζικού.

Αλλά και η απεικόνιση του έφιππου Αγίου Δημητρίου, που σκοτώνει έναν «γίγαντα» με ανθρώπινη μορφή, είναι εξίσου δυνατή, όπως και του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνα επίσης.

Οι Άγιοι αυτοί δικαίως μπορούν να απεικονίζονται επάνω σε πολεμικά λάβαρα.

 

 

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»