Στρατηγός μετράει τους μισθούς ΕΠΟΠ με BMW στην …πανταλόνα – Άφωνο το ακροατήριο που τον άκουσε να αναπτύσσει τα επιχειρήματά του

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από αφήγημα ζωηρής φαντασίας κάποιου συγγραφέα, ή ίσως από κάποια σκηνή του παρελθόντος. Δυστυχώς όμως το περιστατικό συνέβη εν έτει 2019 στην Ελλάδα.

Δεν θα αποκαλύψουμε την περιοχή, καθώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του, ενώ επιφυλασσόμαστε για το εάν υπάρχουν και άλλοι ανώτατοι με ανάλογη νοοτροπία.

Ωστόσο, επειδή η ομιλία ήταν δημόσια, οι στρατιωτικοί που τους αφορά μπήκαν στον κόπο να μας μεταφέρουν τις απόψεις τους, με χιούμορ αλλά και με αγωνία για το τι θα ακολουθήσει.

Η σκηνή είναι η ακόλουθη. Ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς (σσ τον ονομάζουμε «στρατηγός» για να μην αποκαλύψουμε τον βαθμό του) μιλάει σε στελέχη και για να φανεί πιο «λαϊκός» αρχίζει να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «χλιμίτζουρας, μαλάκας, παπάρας» κι άλλα τέτοια όμορφα που βαραίνουν τα παντελόνια.

Ο στρατηγός ξεκινά την ομιλία του με ένα άσχετο με το στρατιωτικό αντικέιμενο, γνωστό ανέκδοτο, έτσι για να σπάσει ο πάγος, αμερικανιά των 80’ς.

Συνοδευόμενο με τη διαπίστωση «Και τα ανέκδοτα που σας έλεγε ο προηγούμενος, εγώ του τα έλεγα χε χε».  Μονάχα που το ανέκδοτο ήταν παλιό και κρύο με αποτέλεσμα να γελάσουν δυνατά μονάχα οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που ήταν παρόντες μια και οι κρίσεις είναι κοντά και ο φόβος φυλά τα έρμα.

Οι πίσω εκατοντάδες ούτε που σάλεψαν κι ο ηγήτορας εντόπισε άμεσα το πρόβλημα. «Είναι μεσημέρι και νυστάζετε βλέπω μερικοί. Όποιος νυστάζει να σηκωθεί και να βγει έξω και να γυρίσει σε λίγο πίσω, δεν υπάρχει πρόβλημα, λέει ο στρατογός. Αλλά είναι αγένεια να κάθεστε με χαμηλωμένο βλέμμα».

«Είσαστε τυχεροί που υπηρετείτε σε αυτό τον τόπο (σσ έχουμε αποκρύψει την περιοχή για ευνόητους λόγους)». Ο λόγος; «Από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο κάνετε διακοπές. Κάνετε μπάνια και το απόγευμα πίνετε καφέ ελληνικό στη χόβολη με γλυκό του κουταλιού και κοιτάτε το πέλαγος».

«Τα μικρά ιδίως στελέχη είστε πολύ ευνοημένοι από το Στρατό. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένα ζευγάρι ΕΠΟΠ που μένει στα ΣΟΑ, πληρώνει ενοίκιο 53 ευρώ.

Έξω θα πλήρωνε 450 Ευρώ. Αμέσως – αμέσως 400 ευρώ στην παντελόνα. Τον πάει το υπηρεσιακό στην Μονάδα και τον φέρνει κάθε μέρα. Άλλα 100 ευρώ στην παντελόνα.

Έχει 2 παιδιά στον βρεφονηπιακό σταθμό τρώνε πίνουν κτλ. Άλλα 200 ευρώ στην παντελόνα.

Κάνει τα γενέθλια τους στη Λέσχη και κερνάει και τους γνωστούς του με 20 άντε 25 ευρώ. Σύνολο όλα αυτά σχεδόν 1000 ευρώ. Ένας μισθός το μήνα στην τράπεζα. Στα 2 χρόνια 24000 ευρώ μια ΒΜW».

Οι ακροατές, άλαλοι, προσπαθούσαν να συνέλθουν. Οι μαθηματικοί υπολογισμοί παρέπεμψαν στον Βέγγο (κύριος Μπεϊζάνης) στην αγαπημένη ελληνική ταινία.

 

Όλοι κοιτούσαν στο πλάι τους κλεφτά για να βρουν τον κάτοχο της BMW που θα την κρύβει σίγουρα σε κάποιο γκαράζ και θα την κυκλοφορεί μεταμεσονύκτια να μην του τη ματιάσουν.

Οι αξιωματικοί ζήλεψαν τους ΕΠΟΠ που αποταμιεύουν 1000 ευρώ το μήνα κι οι ΕΠΟΠ αναρωτήθηκαν πόσα άραγε διαμερίσματα για τετραμελείς οικογένειες τους έχουν διατεθεί;

Σε όλο τον σχηματισμό, υπάρχουν κάποιες χιλιάδες ΕΠΟΠ και τα διαμερίσματα ίσως και να είναι λιγότερα από 20. Μήπως υπάρχουν κρυμμένα σπίτια και δεν τα έχουν πάρει χαμπάρι; Ποια αυτοκίνητα τους πάνε και τους φέρνουν;

Τα μισά λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω ελαστικών και μπαταριών και τα άλλα μισά λόγω σοβαρότερης βλάβης.

Κάποιοι ελάχιστοι που τόλμησαν να ψιθυρίσουν στους δίπλα τους «Τι λέει αυτός;», κατακεραυνώθηκαν. « Ποιος μιλάει εκεί στο βάθος; Τώρα μιλάω ΕΓΩ κι εσείς ακούτε».

Σχόλιο Armyvoice.gr: Είναι γνωστό ότι ο ελληνικός στρατός δεν εκπαίδευσε ποτέ τα στελέχη του στην επικοινωνία, παρά το γεγονός ότι ως ΝΑΤΟϊκός στρατός θα όφειλε να δίνει έμφαση. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές τραγικό.

Δεν είναι μόνο ότι σοκάρουν οι απόψεις του στρατηγού. Είναι σίγουρο ότι ανάλογες απόψεις και σκέψεις έχουν και άλλοι στην ιεραρχία.

Το πώς εκφραζόμαστε μπροστά σε ένα ακροατήριο, και πώς επικοινωνούμε τις σκέψεις μας, είναι θεμελιώδεις αρχές που θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι εξελίσσονται στην στρατιωτική ιεραρχία.

Δυστυχώς όμως η γύμνια αποδεικνύεται από τέτοια περιστατικά και δείχνει περίτρανα την ανάγκη να εκπαιδευτούν σε θέματα επικοινωνίας όλοι οι στρατιωτικοί, ιδιαίτερα οι αξιωματικοί που ανέρχονται στα ανώτατα αξιώματα.

Ο συγκεκριμένος «στρατηγός» μαθαίνουμε ότι είναι άριστος επαγγελματίας σε επιχειρησιακά θέματα. Όμως το σημερινό επιχειρησιακό περιβάλλον περιλαμβάνει και την επικοινωνία. Fake news, υβριδικός πόλεμος κι άλλες μορφές πολέμου στηρίζονται στην επικοινωνία.

Συνεπώς θα πρέπει τόσο αυτός όσο και οι άλοι ανώτατοι να χειρίζονται την επικοινωνία και για επιχειρησιακούς λόγους.

Επί της ουσίας, των λεχθέντων, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη…

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com