ΣΜΥ: Ποια ονόματα εξετάζει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών για το πρώην στρατόπεδο Καβράκου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Τρία ονόματα εξετάζει η Σχολή Μονίνων Υπαξιωματικών ΣΜΥ ως πιθανά για να προτείνει στην ηγεσία, μετά την απόφαση για κατάργηση του ονόματος στο στρατόπεδο Καβράκου.

Χθες το Armyvoice.gr αποκάλυψε ότι υπάρχουν προτάσεις από φορείς των Τρικάλων που θέλουν να δοθεί το όνομα του Στέφανου Σαράφη, στρατηγού με καταγωγή από τα Τρίκαλα, δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη και ενός εκ των σημαντικότερων στελεχών του ΕΛΑΣ.

Σήμερα το Armyvoice.gr αποκαλύπτει ποια ονόματα εξετάζει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΣΜΥ για να προτείνει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου στην ηγεσία.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν τόσο από την ΣΜΥ όσο και από άλλες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, αλλά και από φορείς της περιοχής των Τρικάλων, θα εξετασθούν από την ηγεσία του ΓΕΣ.

Αποφασιστική θα είναι και η γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπορυγείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η Σχολή εξετάζει τα ακόλουθα ονόματα:

  • Δημήτρης Κασλάς: Στρατιωτικός ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη στο ύψωμα 731, όπου το 80% των απωλειών ήταν τρικαλινοί στρατιώτες. Πρόκειται για αντιστασιακό μέλος του ΕΛΑΣ.
  • Ελευθέριος Ντάσκας: Ο πρώτος νεκρός έφεδρος αξιωματικός το 1940, ο οποίος καταγόταν από τα τρίκαλα
  • Γεώργιος Κονδύλης: Έλληνας πρωθυπουργός, πρώην βουλευτής Τρικάλων και στρατιωτικός

Δείτε αναλυτικά ποια ιστορικά πρόσωπα προτείνονται από την ΣΜΥ για το νέο όνομα του πρώην στρατοπέδου Καβράκου.

Δημήτριος Κασλάς: Διοικητής τάγματος στο ύψωμα 731 αντιστασιακός και μέλος του ΕΛΑΣ

Ο Δημήτριος Κασλάς (1901- 1966) υπήρξε Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός.

Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, στον Ελληνοϊταλικο πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά.

Κυρίως έμεινε γνωστός μετά θάνατον για την συνεισφορά του ως διοικητής στο ΙΙ/5 τάγμα πεζικού στην απόκρουση της Ιταλικής επίθεσης στο 731 ύψωμα.

Εκεί συνετρίβησαν οι πάνοπλες Μεραρχίες των Ιταλών. Για το ύψωμα 731 και τις μάχες που έγιναν από 9-24 Μαρτίου έχουν γράψει πολλοί Έλληνες και ξένοι, στρατιωτικοί και μη, εχθροί και φίλοι, και εκφράζουν τον θαυμασμό τους.

Η νεότερη ιστορία το ονομάζει «Νέες Θερμοπύλες», εγράφη δε και ειδικός Θούριος ως εμβατήριο του Στρατού. Έγινε θρυλικό και είναι γραμμένο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

Λόγω της συμμετοχής του στον ΕΛΑΣ αποστρατεύθηκε από τον Ελληνικό στρατό ως επικίνδυνος και εξορίστηκε.

Ελευθέριος Ντάσκας: Ο πρώτος νεκρός έφεδρος αξιωματικός

Ο Ελευθέριος Ντάσκας του Χρήστου, ανθυπολοχαγός, από τον Πλάτανο Τρικάλων, έπεσε νεκρός την 1η Νοεμβρίου 1940.

Ήταν ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που σκοτώθηκε στο Έπος του 1940. Είχε γεννηθεί το 1912 και ήταν πρωταθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων.

Είχε αναλάβει τη διοίκηση του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού, στην αντεπίθεση της 1ης Νοεμβρίου 1940, στην ανακατάληψη της Γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά» στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Γεώργιος Κονδύλης: Πρωθυπουργός και στρατιωτικός

Ο Γεώργιος Κονδύλης (14 Αυγούστου 1879 – 31 Ιανουαρίου 1936) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά από δύο πραξικοπήματα, αντιβασιλέας, πολλές φορές βουλευτής και υπουργός.

Το 1900 ήταν υποψήφιος για τη Σχολή Υπαξιωματικών, όμως τον απέρριψαν λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του.

Αργότερα, έχοντας το βαθμό του λοχία στο στράτευμα, υπήρξε οπλαρχηγός με δική του αντάρτικη ομάδα στο Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) στην περιοχή Καστοριάς και Μοριχόβου.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1932 το κόμμα του συνεργάσθηκε με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και εκλέχθηκε βουλευτής Τρικάλων.

Όταν το Λαϊκό Κόμμα αναγνώρισε την Αβασίλευτη Δημοκρατία, συνεργάσθηκε με αυτό αναλαμβάνοντας έτσι στην πρώτη κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη το υπουργείο Στρατιωτικών,

στο οποίο και παρέμεινε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 1933, όταν ανατράπηκε η κυβέρνηση Τσαλδάρη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com