Ρήγας και Ένωση Κεντρώων για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία – Δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε σήμερα Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 από την Ξάνθη τα εξής:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί εδώ και καιρό να αποδεχθεί,

το γεγονός δηλαδή ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι συναντήσεις με τη γείτονα χώρα αποτελούν την ενδεδειγμένη οδό, ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν εντάσεις, είτε σε επίπεδο ρητορείας είτε σε επίπεδο πράξεων.

Ταυτόχρονα, η παρουσία σήμερα του Πρωθυπουργού στη Χάλκη συνιστά μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, την Εκκλησία και το Πατριαρχείο, καθώς αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη επίσκεψη από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η δε παρουσία του (σ.σ. του Πρωθυπουργού) στην Αγία Σοφία είναι και αυτή μια στιγμή υψηλού συμβολισμού, το σημαντικότερο όμως από την επίσκεψη στην Τουρκία είναι το μήνυμα που δόθηκε από τη μεριά μας στις συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού.

Ένα μήνυμα τήρησης των Διεθνών Συμβάσεων και επιδίωξης της ειρηνικής συνύπαρξης.

Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν αφοσιωμένες στο αμυντικό τους δόγμα,

πλήρως έτοιμες ωστόσο, διατηρώντας ψηλά τον αποτρεπτικό τους ρόλο απέναντι σε κάθε επιδίωξη, απ’ όπου κι αν προέλθει.

Επιδιώκουμε την ειρήνη στην περιοχή και αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους λαούς».

Ένωση Κεντρώων: Δυσμενέστερο το αύριο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σχολιάζοντας την επίσκεψη και τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι:

“Ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από την Τουρκία πρέπει να κάνει άμεσα ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για την ατζέντα των ζητημάτων που έθεσε ο κ Ερντογάν.

Μπορεί να βγαίνουν οι Υπουργοί θριαμβολογούντες ότι δήθεν δημιουργήθηκε οδικός χάρτης επανεκκίνησης των στάσιμων ελληνοτουρκικών σχέσεων,

όμως η αλήθεια είναι δυσάρεστη και η Τουρκία παραμένει άκαμπτη και επιθετική και στην Κύπρο και στο Αιγαίο και στην υπόθεση των μουφτήδων της Θράκης.

Αυτά που έθεσε ο Ερντογάν μαζί με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών κάνουν το αύριο πολύ δυσμενέστερο του σήμερα.”