Μολιέρος: Ο κατά φαντασίαν ασθενής και το google doodle σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2019 – Το τελευταίο δημιούργημα του τεράστιου Γάλλου καλλιτέχνη

Ο κατά φαντασίαν ασθενής (Γαλλ. Le malade imaginaire) είναι ένα θεατρικό έργο του Μολιέρου.

Είναι το τελευταίο δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, στις 10 Φεβρουαρίου του 1673.

Κατά ιστορική ειρωνεία, ο Μολιέρος κατέρρευσε επί σκηνής στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες.

Αποτελείται από τρεις πράξεις και στην αυθεντική του εκδοχή περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και μουσικά ιντερλούδια που συνέθεσε ο Γάλλος συνθέτης Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ.

Ο Μολιέρος και τα έργα του

Ο λόγος του Μολιέρου, οι ήρωες των έργων και η διαπλοκή τους αναδεικνύουν εκτός από έναν έξοχο μάστορα της σκηνής και έναν καλλιτέχνη εμπνευσμένο από την αναγεννησιακή παράδοση του γαλλικού λαϊκού θεάτρου και τις προοδευτικές ιδέες του ουμανισμού.

Από τα πρώτα του έργα («Ο απερίσκεπτος» και «Ερωτικό πείσμα») μέχρι τους απαράμιλλους «Φιλάργυρο», «Αρχοντοχωριάτη», «Κατά φαντασίαν ασθενή» και «Ταρτούφο»

Το καταπληκτικό με τον Μολιέρο είναι πως έγραφε κωμωδίες για να διασκεδάζει τους αριστοκράτες, τους οποίους στα έργα του χτύπαγε αλύπητα! Και εκείνοι γελούσαν!

Ο βασιλιάς, μάλιστα, τον τίμησε με βραβεία και του έδωσε ένα από τα τρία μεγάλα θέατρα της Γαλλίας, για να δίνει τις παραστάσεις του. Βέβαια, όταν το τράβαγε περισσότερο, του απαγόρευαν τα έργα (Ταρτούφος).

Μολιέρος – Molière και διώξεις

Molière: Ο πρωτοποριακός θεατρικός συγγραφέας γνώρισε διώξεις και φυλακές και έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα:

μέσα σε 15 χρόνια έγραψε 20 σπουδαίες κωμωδίες, τις σκηνοθέτησε και σε πολλές πρωταγωνίστησε, αποθεώθηκε από τον λαό, κατασυκοφαντήθηκε από τους ισχυρούς και αφορίστηκε από τον Πάπα!

Όταν πέθανε από υπερκόπωση στα 51 του, έπρεπε να ενταφιαστεί μυστικά από έναν ιερέα με τη μεσολάβηση του ίδιου του γάλλου βασιλιά.

Μολιέρος – Molière: ο Θάνατος

Μια από τις πιο γνωστές στιγμές της ζωής του Μολιέρου είναι και η τελευταία του η οποία έγινε θρύλος.

Ο Μολιέρος δεν πέθανε, όπως πιστεύεται, πάνω στη σκηνή.

Κατά τη διάρκεια στης παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» κατέρρευσε στην σκηνή βήχοντας και αιμορραγώντας

και παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου.

Ύστερα από αυτό κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερη αιμορραγία αυτή τη φορά και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του.

Ενταφιάστηκε χωρίς χριστιανική κηδεία και όντας ηθοποιός απαγορευόταν εκ νόμου να ταφεί στο ιερό χώμα ενός νεκροταφείου.

Η σύζυγός του ζήτησε από το βασιλιά Λουδοβίκο XIV να επιτρέψει μια απλή τελετή αργά τη νύχτα. Εκείνος δέχτηκε και ο Μολιέρος τοποθετήθηκε στο μέρος του νεκροταφείου που προοριζόταν για τα αβάπτιστα βρέφη.

Σε εκείνη την μυστική κηδεία παραβρέθηκαν πάνω από 800 άτομα.

Το 1792 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μουσείο μνημείων της Γαλλίας και το 1817 μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Le Père Lachaise.

Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε, ο Μολιέρος φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.

Μολιέρος: Στο Google Doodle σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2019

google στις 10 Φεβρουαρίου, αφιερώνει το doodle  στον Γάλλο καλλιτέχνη.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»