ΥΠΕΞ ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας: Ξεκινούν 17 Φεβρουαρίου Video Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μακεδονική μειονότητα ανακάλυψε το BBC στην Ελλάδα -Αντίδραση ΥΠΕΞ

Αόρατη μακεδονική μειονότητα ανακάλυψε το BBC στην Ελλάδα – Τι λέει το ΥΠΕΞ για το κατάπτυστο δημοσίευμα και τη συμφωνία των Πρεσπών

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο για μια «αόρατη» και «καταπιεσμένη» «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

«Με την επικύρωση μιας συμφωνίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξε πρόσφατα το όνομά της, η Ελλάδα έχει σιωπηρά αναγνωρίσει την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

Και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της δικής της Μακεδονικής μειονότητας εδώ και δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρώνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;», γράφει το ρεπορτάζ του BBC.

Φιλοξενεί επίσης της δηλώσεις ενός συνταξιούχου δικηγόρου, του κ. Φωκά, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα περιγράφει «την επίπονη ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβόφωνης μειονότητας της Ελλάδας».

Απορρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου το ρεπορτάζ του BBC περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και για ακόμη μία φορά επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία.

ΥΠΕΞ: Δεν υφίσταται ζήτημα μειονότητας- το κατοχυρώνει η συμφωνία των Πρεσπών

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι:

«Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ Πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα «μειονότητας».

Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι «ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ» και ως χώρα που » σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών…

δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της»

προσθέτοντας ότι «το ζήτημα του ποιές γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.»

Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους».

Προσθέτει παράλληλα ότι «την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά.

Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους».

«Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σφοδρή επίθεση από τη ΝΔ

Σφοδρή ήταν η επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό, μετά το δημοσίευμα του BBC, που κάνει λόγο για «εθνική μακεδονική μειονότητα».

Η ΝΔ τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης « προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών», καθώς είχε αναφέρει ότι ορισμένοι πανηγυρίζουν «αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”», με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για εθνικισμό.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «ανήκουστο ισχυρισμό τι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να ξεκαθαρίσει άμεσα,

κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή».

«Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», καταλήγει η ανακοίνωση.