Κοινωνικό μέρισμα 13η σύνταξη Επίδομα θέρμανσης Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: 650€ ο κατώτατος μισθός -Πληρωμή Αναδρομικά δώρα: Τα ποσά για Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας Κατώτατος μισθός: Βγήκε το ΦΕΚ - Πότε ξεκινάει με 650 ευρώ

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: 650€ ο κατώτατος μισθός -Πληρωμή αναδρομικά για όλα τα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη

Την εξομοίωση των καθαρών αμοιβών των απασχολούμενων σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, προβλέπει τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόλγου, αυξάνονται οι καθαρές αμοιβές των απασχολούμενων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το ύψος των οποίων δεν θα υπερβαίνει τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.

«Είναι ένα ακόμα βήμα, με το οποίο προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όσα υπέστησαν οι άνεργοι κι εργαζόμενοι στη χώρα από τα μέτρα λιτότητας της προηγούμενης 10ετίας».

Αυτό είπε στη Βουλή η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι αφορά 40.000 άτομα που απασχολούνται ήδη σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κι άλλους 14.000 που θα ξεκινήσουν να εργάζονται μέσω αυτών το επόμενο διάστημα.

Με την ίδια τροπολογία, επεκτείνεται η χρονική διάρκεια προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία, στο οποίο απασχολούνται 5.000 άτομα.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται εφεξής στον κωδικό ασφάλισης της απασχόλησής τους, δηλαδή ως δασεργάτες και μάλιστα με παράλληλη αναδρομική διόρθωση του κωδικού της ασφάλισής τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως ΥΕ Εργάτες – Εργάτριες στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, θα ασφαλίζονται εφεξής στον κωδικό ασφάλισης ΕΦΚΑ 651120

(δασεργάτες ειδικευμένοι αναδάσωσης, φυτωρίων δασικών δένδρων κλπ., εκτιμητές, παραλήπτες ξυλείας σε δάση, επόπτες δασών, καλλιεργητές ιτέας, λυγαριάς κλπ., καλλιεργητές φυτωρίων δασικών και χριστουγεννιάτικων δένδρων, ρητινοσυλλέκτες)

με παράλληλη αναδρομική διόρθωση του κωδικού ασφάλισής τους.

Να σημειωθεί ότι η μηνιαία αμοιβή των εργαζομένων θα αυξηθεί σύμφωνα με το νέο νομοθετημένο κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά) και θα καταβληθεί αναδρομικά από 1/2/2019.