Η1Ν1 2019 – Εποχική γρίπη – Τα 39 θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί – Μάθετε για τη γρίπη πότε κολάει και πότε είναι επικίνδυνη – Συμπτώματα και ενδεδειγμένη αντιμετώπηση 

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων του ιού Η1Ν1 2019, της εποχικής γρίπης στην χώρα μας.

Στους 39 οι νεκροί, ενώ 165 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική με επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο την τελευταία εβδομάδα.

To 75% των νεκρών σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, επρόκειτο για άτομα τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι υπόλοιποι δεν ανήκαν σε αυτές τις ομάδες.

Τα παραπάνω δεδομένα όπως σημείωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής, δείχνει ότι η γρίπη μπορεί να χτυπήσει και να κάνει σοβαρές λοιμώξεις ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

« Σε αυτούς συγκαταλέγονται και τα άτομα τα οποία άργησαν να πάνε στο γιατρό». Το παραμέλησαν έλεγαν γρίπη είναι θα περάσει και δεν πήγαν στο γιατρό.

Επίσης όπως υπογράμμισε ο καθηγητής η πλειονότητα των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστεί.

Η1Ν1 2019 – Εποχική γρίπη – Συμπτώματα

Εποχική γρίπη – Συμπτώματα: Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια.

Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η1Ν1 2019 – Εποχική Γρίπη – Συμπτώματα: Αν έχετε αυτά πηγαίνετε άμεσα στο γιατρό

Άλλο η εποχική γρίπη, αλλο το κρυολόγημα

Όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής μιλώντας στο Open τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο θορυβώδη από το κοινό κρυλόγημα.

Υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, πονοκέφαλος έντονος, ξερόβηχας, είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Στο κοινό κρυολόγημα μπορεί να μην υπάρχει πυρετός.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com