Γρίπη 2020: Εποχική τύπου β συμπτώματα: Αυξάνονται κρούσματα Η1Ν1

Γρίπη και κακοκαιρία ΩΚΕΑΝΙΣ – ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στις υγειονομικές υπηρεσίες για έξαρση του Η1Ν1 – Τι φοβούνται οι γιατροί  – 19 νεκροί σε μια εβδομάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες καθώς το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις που φέρνει η κακοκαιρία ΩΚΕΑΝΙΣ αναμένεται να αυξήσει τα κρούσματα της επιχοκής γρίπης.

Στην εκτιμώμενη αύξηση κρουσμάτων Η1Ν1 συμβάλει και η άρνηση πολλών που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες να εμβολιαστούν.

Αυτό έφερε στο φως της δημοσιότητας  ρεπορτάζ του OPEN TV, σημειώνοντας ότι εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν είναι ακόμα αρκετοί.

Παρόλα αυτά η παρτίδα των 50.000 εμβολίων που προμηθεύτηκε εκτάτως η χώρα, αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Οι ποσότητες των αντιγριπικών εµβολίων, που εκτάκτως εισήγαγε το υπουργείο Υγείας στη χώρα µας τις τελευταίες ηµέρες, έχουν κάνει ήδη φτερά λόγω και της ανησυχίας του κόσµου, αφού ελάχιστα εµβόλια είναι πλέον διαθέσιµα στα ιδιωτικά φαρµακεία.

Οι γιατροί από την πλευρά τους κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για περισσότερα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουν οι πολίτες, λόγω και της κακοκαιρίας ΩΚΕΑΝΙΣ που βρίσκεται προ των πυλών.

Σύµφωνα µε την τελευταία επιδηµιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιµώξεων και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι 18 θάνατοι από επιβεβαιωµένη γρίπη και τις επιπλοκές της προστέθηκαν σε διάστηµα µίας εβδοµάδας (10 έως 17 Φεβρουαρίου) στον θλιβερό κατάλογο της φετινής περιόδου εποχικής γρίπης.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα υπήρξαν 274 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από αυτούς τους ανθρώπους, εµβολιασµένοι ήταν µόλις οι 36 (14%). Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε οµάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εµβολιασµός από το φθινόπωρο.