Γρίπη 2019 Ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά - Έξαρση έως τέλος Μαρτίου

Γρίπη 2019 Ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά – Έξαρση έως τέλος Μαρτίου εκτιμούν οι ειδικοί – Τα συμπτώτατα που εμφανίζουν οι περισσότεροι ασθενείς 

Γρίπη 2019: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια.

Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Γρίπη 2019: Ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά

Αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:

  • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • κυάνωση
  • άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
  • μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
  • διέγερση ή σπασμοί
  • επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης

Έρχονται νέα εμβόλια

Τα 50.000 επιπλέον εμβόλια που έχουν ήδη παραγγελθεί αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να μοιραστούν άμεσα έτσι ώστε να υπάρξουν νέοι εμβολιασμοί.

Αυτό γιατί η γρίπη 2019 θα είναι σε έξαρση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Εμβόλια αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οι εμβολιασμοί γίνονται από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη έτσι ο κόσμος προετοιμάζεται.

Αν κανείς σήμερα εμβολιαστεί, για να λειτουργήσει το εμβόλιο θέλει από 15 ως 20 μέρες. Και τώρα να εμβολιαστεί κάποιος υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί.

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη» τόνισε σε δηλώσεις του στον  News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κουβάρης.

Γρίπη και στην Βουλή

Η συζήτηση γύρω από την εποχιακή γρίπη και τους κινδύνους που αυτή ελοχεύει μεταφέρθηκε και στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά την συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το γεγονός ότι στην αίθουσα βρισκόταν ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους θανάτους από γρίπη τις τελευταίες ημέρες.

“Λυπάμαι κύριε υπουργέ αλλά αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο στον 21ο αιώνα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιμετώπισε εγκαίρως αυτή την υπόγεια αντιεπιστημονική φημολογία του αντιεμβολιασμού. Δεν προχώρησε στον ανεφοδιασμό των φαρμακείων και πολλά κρεβάτια στις εντατικές παραμένουν κλειστά. Η πολυδιαφημισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντα της και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από δυο εκ εμβόλια διανεμήθηκαν εφέτος για τη γρίπη.

Στον κ.Μητσοτάκη απάντησε όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κινδυνολογεί για μία ακόμη φορά και σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχει θανατηφόρος επιδημία γρίπης σε όλη την Ευρώπη.

Ανέφερε πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 438 κρεβάτια ΜΕΘ και σήμερα υπάρχουν 560 κρεβάτια.

Απέδωσε δε την έλλειψη εμβολίων μάλλον σε μνημονιακούς λόγους, σημειώνοντας ότι: “Σε περιοχές ολόκληρες λαϊκές ήταν έντονο το φαινόμενο, δεν εμβολιάζονταν τα μικρά παιδιά, γι’ αυτό μιλούσαμε για ανθρωπιστική κρίση, τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν πάνω σε αυτό”.