Γαλάζια πατρίδα: Ο Τουρκικός στόλος από τις 27 Φεβρουαρίου στο Αιγαίο για άσκηση μεγάλης κλίμακας η οποία έχει διαφημιστεί στο έπακρο

Με 102 πλοία στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στη νότια περιοχή της Κύπρου αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα θα πραγματοποιηθεί η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που σχεδιάζει εδώ και καιρό η Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από αύριο 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου θα αποπλεύσουν όλα τα πλοία του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους στο Γκιόλτζουκ (Golcuk, Θάλασσα του Μαρμαρά) και Ακσαζ (Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο).

Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης. Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου» και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις του ναυτικού μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν και απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.

Γαλάζια πατρίδα: Από ξηρά και αέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς.

Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.

Στόχος του επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο συντονισμός Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές τους σε μία κοινή στρατιωτική επιχείρηση.

Μέχρι τις 8 Μαρτίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν 41 λιμάνια.

Προκλητικός ο Ακάρ

Σε ομιλία του στην Αντιόχεια ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «την ώρα που αντιμετωπίζαμε την τρομοκρατία στα νότια σύνορά μας, την ίδια στιγμή δείξαμε πως στη γαλάζια πατρίδα μας των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν θα γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φουάτ Ντονμέζ δήλωσε πως σε 1-2 εβδομάδες η Αγκυρα θα έχει στοιχεία αν θα υπάρχει αποτέλεσμα από τη γεώτρηση του Πορθητή στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Ο ίδιος δήλωσε πως το δεύτερο γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στα τουρκικά ναυπηγεία για εργασίες συντήρησης.

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και με τα δύο πλοία. Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης μας επέκρινε για αυτό.

Εδώ ψάχνουμε τις πηγές ενέργειας της χώρας, δεν υπάρχει πολιτική πλευρά του θέματος. Δεν ξέρουμε αν θα το βρούμε με την πρώτη γεώτρηση. Εάν όλοι το έβρισκαν στο πρώτο πηγάδι, το πετρέλαιο θα ήταν στα 10 δολάρια.

Επιπλέον οι αυτές εργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ντονμέζ δήλωσε πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες από την Τουρκία αλλά και από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

 

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»