ΕΛΒΟ: Ο Αποστολάκης βλέπει Mubadala για την πώληση - Κρίσιμο ταξίδι του ΥΕΘΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - #IDEX2019

ΕΛΒΟ: Ο Αποστολάκης βλέπει Mubadala για την πώληση – Κρίσιμο ταξίδι του ΥΕΘΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – #IDEX2019

Ένα βήμα πριν να κλείσει η συμφωνία με την Mubadala, την Mubadala Investment Company, τον κρατικό επενδυτικό οργανισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μεταβαίνει για τις τελευταίες λεπτομέρειες στην #IDEX2019.

Σήμερα και αύριο ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα έχει επαφές όχι μόνο για την πώληση των F-16 block 30, αλλά και για το καυτό θέμα της πώλησης της ΕΛΒΟ μετά από πολλούς αποτυχημένους διαγωνισμούς.

Την υπόθεση έχει διαχειριστεί ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναμένεται να κλείσει το deal σήμερα στο Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με διαρροές τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ. Είναι η αραβική Mubadala (ΗΑΕ), η τσεχική Excalibur Army, η γαλλική Nexter και η νοτιοαφρικανική Paramount.

H τελευταία είχε ενδιαφερθεί και για τον προηγούμενο (δεύτερο) διαγωνισμό εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, που είχε προκηρυχθεί το 2017, αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά.

Εκτός από την Paramount, για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε ενδιαφερθεί και η γερμανική Kraus Maffei, η οποία επίσης δεν υπέβαλε προσφορά. Ετσι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε από την ΕΥ άγονος.

Ο αρχικός (πρώτος) διαγωνισμός που έγινε στις αρχές του 2017 κηρύχθηκε άκυρος λόγω μη υποβολής νομότυπων προσφορών.

Πέραν των προβληματικών “κρατικών” επιχειρήσεων, το sovereign fund Mubadala, που μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε 13 διαφορετικούς κλάδους σε 30 χώρες με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ κεφάλαια,

προτίθεται να υλοποιήσει από κοινού με το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας πρόγραμμα συν-επένδυσης συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.