Διακριτικό αεράμυνας – ΥΕΘΑ Αποστολάκης: Γιατί το κατάργησα – Τι απαντά επισήμως ο υπουργός εθνικής άμυνας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο 


Απάντηση στην Βουλή για την αποκάλυψη του Armyvoice.gr αναφορικά με το διακλαδικό διακριτικό αεράμυνας που καταργείται από την στολή, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάης.

Πρόκειται για το μοναδικό διακλαδικό διακριτικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο είχε θεσπιστεί με απόφαση του ΣΑΓΕ, επί Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου.

Όπως απαντά επίσημα σε ερώτηση στη Βουλή ο ΥΕΘΑ «το 2019 και με τη σύμφωνη γνώμη διακλαδικής επιτροπής, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να φέρονται τα διακριτικά κύριας ειδικότητας και όχι των επιμέρους εξειδικεύσεων, ώστε να απεικονίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών και να αποφεύγεται ο πλεονασμός στη χρήση των διακριτικών».

Το διακλαδικό διακριτικό αεράμυνας

Το ασημένιο φέρεται από όσα στελέχη των Κλάδων (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) έχουν αποφοιτήσει από ειδικό σχολείο και έχουν υπηρετήσει δύο τουλάχιστον χρόνια σε Σχηματισμούς ή Μονάδες Αεράμυνας ή/και Α/Α (αντιαεροπορικού) Πυροβολικού.

Μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας σε Μονάδες τέτοιου τύπου το σήμα προάγεται σε χρυσό όπως το εικονιζόμενο στη συνημμένη φωτογραφία.

Στη στολή παραλλαγής φέρεται το αντίστοιχο κεντητό πάνινο σήμα.

Η υιοθέτηση του Διακλαδικού Σήματος Αεράμυνας ήταν άλλη μία ένδειξη ότι η διακλαδικότητα την οποία προωθεί συστηματικά το ΓΕΕΘΑ συνεχώς διευρύνεται και εμβαθύνεται.

Το γεγονός ότι είναι ανάμεσα σε όσα άλλα καταργούνται προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των στρατιωτικών οι οποίοι πρέρχονται κυρίως από το πυροβολικό.

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ