Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα -26 Φεβρουαρίου γιορτή στην Κορινθία

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα – 26 Φεβρουαρίου γιορτή στην Κορινθία – Πανηγυρίζει το ομώνυμο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Ι. Μητροπόλεώς Κορίνθου

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019, εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος πανηγυρίζει το ομώνυμο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Ι. Μητροπόλεώς Κορίνθου στο Επισκοπείο, στην Κόρινθο.

Με την ευκαιρία αυτή, την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:30 μ.μ΄ θα πραγματοποιηθεί Ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Κατά την Ιερά Αγρυπνία θα τεθεί σε προσκύνηση απότμημα του Ι. Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.

Ανήμερα της εορτής ο Ι. Ναός θα είναι ανοικτός τις πρωϊνές ώρες, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 17:00΄ θα τελεσθεί Ι. Παράκληση στην Αγία Φωτεινή και στην συνέχεια το Ι. Μυστήριο του Ευχελαίου.

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα – 26 Φεβρουαρίου Γιορτή – Εορτολόγιο

Πρόκειται για την αμαρτωλή γυναίκα από τη Σαμάρεια, με την οποία συνομίλησε ο Ιησούς Χριστός κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ (Ιωάννου δ’, 5-30).

Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή, ήταν γυναίκα προερχόμενη από την πόλη Συχάρ, όπου κάθε ημέρα πήγαινε στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, να φέρει νερό.

Εκεί συνάντησε τον Ιησού, ο οποίος της φανέρωσε πτυχές του εαυτού της.

Συνομιλώντας μαζί της μάλιστα στην Αγία αποκάλυψε πως αυτός είναι το ύδωρ το ζων, το νερό το οποίο γίνεται πηγή ύδατος και προσφέρει ζωή αιωνία.

Αφού πίστευσε σε Αυτόν, βαπτίστηκε με το όνομα Φωτεινή κι έγινε ένθερμος κήρυκας του Ευαγγελίου. Κατά την παράδοση μαρτύρησε επί Νέρωνος (54-68), μαζί με τις πέντε αδελφές της και τα δύο παιδιά της.