25η Μαρτίου: Σημαίες Εθνοφυλακής στη στρατιωτική παρέλαση Αθήνας

25η Μαρτίου: Όλες οι σημαίες της Εθνοφυλακής θα παρελάσουν στη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας – Τι θα γίνει στις άλλες περιοχές

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

25Η Μαρτίου: Μια έκπληξη ετοιμάζει το ΓΕΣ στην φετεινή παρέλαση, για να τιμήσει αυτούς που φυλάνε εθελοντικά την πατρίδα.

Φέτος για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, θα παρελάσουν στην πρωτεύουσα όλες οι σημαίες της Εθνοφυλακής, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Τις προηγούμενες χρονιές με πρωτοβουλία του υπουργείου, επιλέγονταν ορισμένοι εθνοφύλακες που έρχονταν να παρελάσουν στην Αθήνα. Αυτό ήταν αφενός άδικο, αφού δεν δίνονταν ίσες ευκαιρίες (και διευκολύνσεις σε όλους), αλλά προκαλούσε και τον φθόνο μεταξύ των εθνοφυλάκων.

Για να αποφευχθεί αυτή ακριβώς η διχόνοια, φέτος αποφασίστηκε να παρελάσουν όλες ανεξαιρέτως οι σημαίες στην κεντρική στρατιωτική παρέλαση κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένας παραπονούμενος, ότι γίνονται διακρίσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει διασταυρώσει το Armyvoice.gr , οι Εθνοφύλακες στις άλλες περιοχές θα παρελάσουν όπως κάθε χρόνο.

Το μόνο που φαίνεται να κόβεται (και δεν αφορά Εθνοφύλακες) είναι η υπερβολική χρήση αγημάτων σε διάφορες εκδηλώσεις. Έχει ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ να τηρούνται πιστά οι κανόνες που αφορούν τις εκδηλώσεις και τα αγήματα, για να μην ταλαιπωρείται κόσμος.

Η Εθνοφυλακή

Η Εθνοφυλακή αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Στρατού. Σκοπό έχει την προάσπιση της χώρας. Μονάδες εθνοφυλάκων υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα νησιά.

Η επιλογή των Εθνοφυλάκων γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας με λευκό απολυτήριο στρατού, ή την εθελοντική κατάταξη, όπως και την εντοπιότητα με βάση το στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η μονάδα Εθνοφυλακής.

Το έμβλημα της Εθνοφυλακής περιλαμβάνει ένα στάχυ, σύμβολο της υπαίθρου, πάνω σε μία αρχαία ασπίδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο ενός λευκού σταυρού σε μπλε φόντο, σύμβολο της ελληνικής σημαίας.

Στην κορυφή του θυρεού υπήρχε η επιγραφή ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ.

Ο θυρεός, από το 2017, φέρει στην κορυφή του το ρητό ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ.