25 Φεβρουαρίου Γιορτή: Άγιος Ρηγίνος επίσκοπος Σκοπέλου

25 Φεβρουαρίου Γιορτή: Άγιος Ρηγίνος επίσκοπος Σκοπέλου  – Αποκεφαλίστηκε  όταν δεν δέχτηκε να αλλάξει πίστη – Ποιοι γιορτάζουν

25 Φεβρουαρίου Ποιοι γιορτάζουν

Ρήγας, Ρηγίνος, Ρήγος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω
Ταράσιος, Ταράσης, Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

? Ανατολή ήλιου: 07:02 – Δύση ήλιου: 18:14 – Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 12 λεπτά
? Σελήνη 21 ημερών

25 Φεβρουαρίου Γιορτή: Άγιος Ρηγίνος

Ο Άγιος Ρηγίνος  ήταν επίσκοπος Σκοπέλου τον 4ο αιώνα μ.Χ. επί της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη. Πέθανε μαρτυρικά το 362 μ.Χ. και η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία στις 25 Φεβρουαρίου. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Σκοπέλου.

Στη Σκόπελο υπάρχει μοναστήρι με το όνομά του αγίου (Μονή Αγίου Ρηγίνου), τέσσερα περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης της Σκοπέλου.

Τα λείψανά του φυλάσσονται εκεί. Την παραμονή της εορτής του Αγίου, γίνεται πομπή των λειψάνων του από την εκκλησία μέχρι το μοναστήρι.

Ο Άγιος Ρηγίνος γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Τοποθετήθηκε αρχιερέας στη Σκόπελο. Αποκεφαλίστηκε από τον Έπαρχο της Ελλάδας και των Σποράδων όταν δεν δέχτηκε να αλλάξει πίστη, στη θέση «Παλαιό Γεφύρι»

Στο σημείο που θεωρείται ότι αποκεφαλίστηκε ο Άγιος υπάρχει εικονοστάσι και αναφέρεται από τους κατοίκους ως Άγιος Ρηγινάκης. Προς τιμήν του αγίου, οι Σκοπελίτες δίνουν το όνομα Ρηγίνος ή Ρηγίνα στα παιδιά τους.