23 Φεβρουαρίου Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο DeepSea Metro-1 φθάνει στη Γιάλοβα, απέναντι από την Κωνστατνινούπολη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στο Αιγαίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νέο τουρκικό γεωτρύπανο DeepSea που προορίζει για χρήση στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το πλοίο DeepSea Metro-1 ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Μαλαισία στις 12 Δεκεμβρίου 2018 και τώρα πλησιάζει προς το τέλος του, αφού αύριο ς 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στα ναυπηγεία της Γιάλοβα.

Η Γιάλοβα βρίσκεται στον κόλπο της Ίζμιτ απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί θα γίνουν εργασίες συντήρησης και αλλαγή ονόματος, και έπειτα θα κατευθυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο.

Το DeepSea Metro-1 αποτελεί το πιο σύγχρονο πλοίο ειδικό για έρευνες, σε σχέση με τα υπόλοιπα που διαθέτει ο τουρκικός στόλος, Ορούτς Ρέις, Μπαρμπαρός, Πορθητής.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Αττίλα Κεζέκ δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα  ότι το γεωτρύπανο νέας έκτης γενιάς αποτελεί μια σημαντική κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα.

«Η παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με ένα ισχυρό στόλο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και η παρεμπόδιση των ελληνικών δραστηριοτήτων έρευνας τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ακόμη και η παρουσία του στόλου του πολεμικού με την κήρυξη NAVTEX προκαλούσε ανησυχία στην ελληνική πλευρά

«Πλέον ο ελληνικός Τύπος παρακολουθεί στενά την πορεία τώρα του Deepsea Metro-1 από τότε που μπήκε στο Γιβραλτάρ», υποστηρίζει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com