11 Φεβρουαρίου - Σαν σήμερα: Πτώση Ελικοπτέρου του ΠΝ Agusta Bell 212 στην Κίναρο - Τρεις νεκροί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού

11 Φεβρουαρίου – Σαν σήμερα: Πτώση Ελικοπτέρου του ΠΝ Agusta Bell 212 στην Κίναρο – Τρεις νεκροί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικόπτερο Agusta Bell 212 με κωδικό αριθμό «ΠΝ 28» του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν 3 Έλληνες αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου.

Λίγο μετά τις 2.45 π.μ. εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας του ΠΝ Νικηφόρος Φωκάς, στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου, σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου, βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών.

Πρόκειται για τους συγκυβερνήτη υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον χειριστή ραντάρ επιφανείας σημαιοφόρο Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Η σορός του κυβερνήτη υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση βρέθηκε μια μέρα μετά.

11 Φεβρουαρίου 660 π.Χ.: Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Ιαπωνίας από τον αυτοκράτορα Τζίνμου.

11 Φεβρουαρίου 1826: Ιδρύεται το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου ως Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College London) αποτελεί κεντρικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με έδρα την περιοχή Μπλούμσμπερι.

Το Πανεπιστήμιο είναι το τρίτο σε σειρά ίδρυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ.

Αποτελεί το αρχαιότερο κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το πρώτο βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που δεν διαχώριζε τους φοιτητές με βάση το φύλο τους ή τη θρησκεία τους.

11 Φεβρουαρίου 1919: Εκλέγεται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, Φρίντριχ Έμπερτ, ως πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

11 Φεβρουαρίου 1929: Ιδρύεται το κράτος του Βατικανού –  Υπογράφεται η Συνθήκη του Λατεράνου μεταξύ του Βασίλειου της Ιταλίας και του Βατικανού.

Επί Πάπα Πίου ΙΑ΄ και της ιταλικής κυβερνήσεως του Μουσολίνι συνήφθη στο Λατερανό η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε νέο μικροσκοπικό ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Κράτος της πόλεως του Βατικανού» (Stato della Città del Vaticano).

Το ιταλικό φασιστικό καθεστώς κατέβαλε 750.000.000 ιταλ. λίρες σε μετρητά και ένα δις. Ιταλ. λίρες σε δάνειο ως αποζημίωση για την κατάληψη των εδαφών του Ποντιφικού κράτους.

Το ποσό ήταν λιγότερο από αυτό που ανάθεσε για τον Πάπα ο ιταλικός νόμος του έτους 1871, αλλά που δεν τον δέχτηκε εκείνος.

Παράλληλα ο Πάπας ανεγνώρισε το Βασίλειο της Ιταλίας, με την Ρώμη πρωτεύουσα αυτού, παραιτούμενος του λοιπού επί παντός δικαιώματος και διεκδίκησης των άλλοτε ποντιφικών εδαφών.

Το ανασυσταθέν αυτό νέο κράτος της πόλης του Βατικανού έκτασης 0,44 τ.χλμ. είχε 512 κατ. (1929 έτος ίδρυσης) εξ ων 389 Ιταλοί και 113 Ελβετοί.

Σαν σήμερα από το Historical Quest