Τσίπρας Καμμένος

Τσίπρας – Καμμένος: Από τα χαμόγελα στους εκβιασμούς – Τι θα κάνει ο ΥΕΘΑ μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού που έθεσε όρους για την συγκυβέρνηση

Ο εκβιασμός που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο είναι σαφής: ή μένεις ή στηρίζεις τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκάθαρα έριξε το μπαλάκι στον κυβερνητικό εταίρο για το μέλλον της σταθερότητας της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν εισακουστεί το αίτημά του και αποσύρει τη στήριξή του, τότε θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής.

Διευκρίνισε μάλιστα πως αν δε λάβει 151 ψήφους, τότε θα προχωρήσει “εν ευθέτω χρόνω” και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες.

Εν ολίγοις, αν αποχωρήσει τώρα ο Πάνος Καμμένος η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι: να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή διαφορετικά πάει σε πρόωρες εκλογές, αφού, όμως, πρώτα κλείσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφασίσει άλλη μία “κωλοτούμπα” και δεν υλοποιήσει τις απειλές που εκτοξευσε το Σαββατοκυριακο, τότε, οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν παράταση για μετά τη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή εντός Ιανουαρίου.

Σε αυτό το σενάριο παραμένει το ερώτημα αν θα προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες εκλογές, καθότι, και πάλι για να περάσει η Συμφωνία, θα έχουν διαλυθεί τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταξύ αυτών και οι ΑΝΕΛ.

Τι θα κάνει ο ΥΘΕΑ Πάνος Καμμένος

Κωλοτούμπα και αυτοεξευτελισμός για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της ή αντάρτικο εως τέλους μπας και σώσει την εκλογική του βάση;

Ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει το δυσκολότερο δίλημμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας καθώς όποια απόφαση και αν λάβει γνωρίζει ότι θα βγει πολιτικά τραυματισμένος.

Η κομματική του βάση τον πιέζει ασφυκτικά να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποχωρώντας από την κυβέρνηση.

Είναι σαφές πως αν διευκολύνει την κυβέρνηση να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής – λειτουργήσει δηλαδή όπως το καλοκαίρι που επέτρεψε την υπογραφή της – θα εξαφανιστούν και οι όποιες πιθανότητες να επιβιώσουν εκλογικά οι ΑΝΕΛ.

Από την άλλη γνωρίζει πως η απόσυρση της εμπιστοσύνης του από το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει κοινοβουλευτικά με ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Θα τον ακολουθήσουν μόλις 2 βουλευτές, θα αποχωρήσουν 3-4 και θα αναγκαστεί να συρθεί σε μια εκλογική περίοδο 3-4 μηνών χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πηγή: lykavitos.gr