Τουρκικό drone και CN-235 συντόνιζαν την επίθεση στο Super Puma

Τουρκικό drone και CN-235 συντόνιζαν την επίθεση στο Super Puma – Οι Τούρκοι δοκιμάζουν νέες τακτικές στις προκλήσεις τους στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε χθες το μεσημέρι θερμό επεισόδιο στο Φαρμακονήσι κατά την διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων.

Όλα ξεκίνησαν στις 11.42 το πρωί της Παρασκευής όταν βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού στο οποίο συμμετείχε και ένα ελικόπτερο Super Puma της πολεμικής αεροπορίας για τον εντοπισμό μετανάστη που είχε πηδήξει από σκάφος στο οποίο επέβαινε μέσα στην θάλασσα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο ένας από τους δυο πιλότους των τουρκικών F16 παρενόχλησε 2 φορές το ελληνικό ελικόπτερο.

Την πρώτη φορά πλησίασε σχεδόν κατά μέτωπο το ελληνικό Super Puma με αποτέλεσμα το πλήρωμα να προβεί σε κίνηση ελιγμού για να αποφύγει την σύγκρουση

ενώ λίγο μετά ο Τούρκος πιλότος πλησίασε από πάνω το ελικόπτερο γυρίζοντας το ουραίο του μαχητικού με το ωστικό κύμα των καυσαερίων από τον κινητήρα του F16 να ταρακουνά για τα καλά το ελικόπτερο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στον ΑΝΤ1 πηγές της ΠΑ ήταν τοσο επικίνδυνο αυτό που έκανε ο Τούρκος πιλότος που αν δεν ήταν έμπειροι οι Έλληνες πιλότοι του Super Puma ίσως και να μην είχε αποφευχθεί το μοιραίο.

Το τουρκικό F16 πλησίασε σε απόσταση κάτω των 200 ποδών, δηλαδή περίπου των 60 μέτρων.

Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών που προχώρησαν σε δυο υπερπτήσεις πάνω από Κουνελονήσι και Φαρμακονήσι,

με τους Έλληνες πιλότους τελικά να «λοκάρουν» στα ραντάρ τους τα τουρκικά μαχητικά πριν αυτά μπουν στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τουρκικό drone και CN-235

Μάλιστα φαίνεται πως οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει την πρωτοφανή αυτή πρόκληση αφού κατά την διάρκεια των επικίνδυνων παρενοχλήσεων του ελληνικού ελικοπτέρου ,

την τουρκική δραστηριότητα παρακολουθούσε και συντόνιζε εντός του τουρκικού FIR ένα αεροπλάνο ναυτικής συνεργασίας και κατασκοπίας CN-235 καθώς και ένα τουρκικό drone.