Στρατός Ξηράς: Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής στα χιόνια! - Πήγε στα τεθωρακισμένα και στα ΧΩΚ για να δει αν έχουν υποστεί ζημιές

Βόλτα στα χιονισμένα στρατόπεδα της Αττικής έκανε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής χθες, για να διαπιστώσει την κατάσταση των μονάδων με τα χιόνια που έπεσαν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σκοπός της έκτακτης επίσκεψης του Αρχηγού ήταν, να διαπιστώσει την κατάσταση Μονάδων υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, οι οποίες
αποκλείστηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από
την πυκνή χιονόπτωση.

Παρά τον αποκλεισμό τους, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής έφθασε στις Μονάδες και έβγαλε φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.

Τις φωτογραφίες με τον αρχηγό να φωτογραφίζεται στα χιόνια έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ μια ημέρα αργότερα.

Έστι είδαμε τον Αρχηγό σε Υπομονάδα Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στον Αυλώνα Αττικής.

Πάντως η διατύπωση της ανακοίνωσης προκαλεί ερωτηματικά, καθώς μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι μάλλον ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής δεν εμπιστεύεται τις αναφορές που κάνουν τα στελέχη που προϊστανται των Μονάδων τις οποίες επισκέφθηκε, και ξεκίνησε μέσα στον χιονιά να πάει ο ίδιος να δει τι έχει συμβεί.

Στρατός Ξηράς: Σύστημα Κατευθυνομένων Βλημάτων HAWK

Το σύστημα HAWK (Homing All the Way Killer) αναπτύχθη­κε στις ΗΠΑ το 1951 και από τότε συνεχώς βελτιώνεται και συμπληρώνεται, ώστε σήμερα μετά από 53 ολόκληρα χρόνια να είναι σε θέση να ανταποκρί­νεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μά­χης.

Αρχικά εμφανίστηκε σαν BASIC HAWK και στη συνέ­χεια μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού HIP (HAWK IMPROVEMENT PROGRAM) πέρασε από διάφορα στάδια (Phase I, Phase II, Phase II RAM, Phase III, Phase III mobility enhancement).

Το επιχειρησιακό και τεχνικό προσω­πικό της πρώτης Ελληνικής Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ΧΩΚ (180 ΜΚ/Β «ΧΩΚ») εκπαιδεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ το 1964.

Το 1965 παρέλαβε το υλικό και ολοκλήρωσε την οργάνωσή της ενώ το 1966 αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το 1973 πα­ραλήφθηκε και η δεύτερη Μοίρα ΧΩΚ (181 ΜΚ/Β «ΧΩΚ»), η οποία οργανώθηκε στην Αθήνα και μεταστάθμευσε το 1974 στην Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το σύστημα ΧΩΚ αρχικά ήρθε στην Ελλάδα σαν BASIC HAWK, το 1976 βελτιώθηκε σε IMPROVED HAWK PHASE II και το 1990 σε PHASE II RAM.

Από τον Ιούνιο του 2002 ξεκίνησε η αναβάθμισή του σε PHASE III η οποία ολοκληρώθηκε το 2006.