Σύνταξη Νοεμβρίου 2019: Ημερομηνία για ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ ΚΕΑ Οκτωβρίου Στεγαστικό επίδομα - ρύθμιση οφειλών

Στεγαστικό επίδομα – ρύθμιση οφειλών: Στο μικροσκόπιο των δανειστών – Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Πιάνουν δουλειά σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να εξετάσουν μια σειρά εξαγγελιών της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η το στεγαστικό επίδομα ή επίδομα ενοικίου και η νέα ρύθμιση οφειλών.

Ωστόσο ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν και οι δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και μισθούς.

Οι δανειστές, δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς -όπως εκτιμάται- η “μαύρη τρύπα” που θα δημιουργηθεί ίσως αγγίξει ακόμη και τα 12 δις ευρώ.

Πρόκειται για:

– Την αποκατάσταση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με δεδομένο το μπαράζ πρωτόδικων αποφάσεων και την άμεση εκτέλεση τους από Δήμους, η υπόθεση λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις μετά την σχετική απόφαση του Στ’ τμήματος του ΣτΕ.

– Την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012, την οποία ακολούθησαν δικαστικές προσφυγές και εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από συνταξιούχους προς τον ΕΦΚΑ.

– Την δικαίωση δικαστών και εισαγγελέων από το Μισθοδικείο.

– Την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση 13ης και της 14ης σύνταξης, επί της οποίας το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, με βασικό νομικό επιχείρημα την αποκατάσταση των αδικιών μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στο μικροσκόπιο του ΣτΕ κυρίως ως προς το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τον επανυπολογισμό των παλαιών.

Στεγαστικό επίδομα – Ρύθμιση οφειλών και αυξήσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους δανειστές ότι είναι αναγκαίο, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, το πακέτο μέτρων που προωθεί και περιλαμβάνει:

– Από την 1η Φεβρουαρίου, αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

– Παράλληλη αύξηση 13 επιδομάτων, αμοιβών και βοηθημάτων, καθώς και των μισθών στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

– Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για την απασχόληση των νέων σε ηλικία εργαζομένων.

Στεγαστικό επίδομα: Στις αρχές Μαρτίου, εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης στέγης (ενοίκιο και δάνειο) από 7.000 έως 21.000 ευρώ ετησίως, για 300.000 οικογένειες με δαπάνη 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, επίσης από τον Μάρτιο. Στόχος, η ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών και η συνταξιοδότηση περίπου 80.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι εξαιτίας των οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.