Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου - Ο Όθων φθάνει στο Ναύπλιο

25 Ιανουαρίου 1833 Σαν σήμερα αποβιβάζεται στο Ναύπλιο από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθων, σε ηλικία 17 ετών.

Η αποβίβαση γίνεται εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνήσει μέχρι την ενηλικίωσή του το 1835) και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό (3.850 στρατιώτες).

Την ίδια μέρα, ο Σπυρίδων Τρικούπης διορίζεται πρωθυπουργός (ως Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου) και υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ελλάδος.

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται υπουργός Οικονομικών.

25 Ιανουαρίου 25 Ιανουαρίου 750: Οι εξεγερμένοι Αββασίδες νικούν τους Ομεϋάδες στη μάχη του Ζαμπ, οδηγώντας στην ανατροπή της δυναστείας.

To Χαλιφάτο των Αββασιδών (750-1258 μ.Χ.) υπήρξε το τρίτο χρονικά ισλαμικό χαλιφάτο. Κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Αββασιδών χαλίφηδων,

που έχτισαν την πρωτεύουσά τους στη Βαγδάτη αφού ανέτρεψαν το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών από όλες τις περιοχές που διαφέντευε εκτός της Ανδαλουσίας.

Ένας κλάδος της οικογένειας των Ομεϋάδων δραπέτευσε διαμέσου της Βόρειας Αφρικής στην αλ-Ανταλούς, όπου ίδρυσε το Χαλιφάτο της Κόρδοβας,

που κράτησε μέχρι το 1031 μ.Χ. πριν εκπέσει κι αυτό τελικώς εξαιτίας της Φίτνα (διχόνοια) αλ-Ανταλούς (περίοδος εξεγέρσεων και εμφυλίου πολέμου).

Η εξουσία των Αββασιδών διακόπηκε για τρία χρόνια το 1258, όταν ο Ουλαγκού χαν, ο Μογγόλος χάνος, λεηλάτησε και ερήμωσε τη Βαγδάτη.

Επανήλθε όμως στην Αίγυπτο των Μαμελούκων το 1261, απ΄ όπου συνέχισε να διεκδικεί την ηγεσία και πρωτοκαθεδρία σε θρησκευτικά θέματα του μουσουλμανικού κόσμου μέχρι το 1519,

όταν η θρησκευτική εξουσία μεταφέρθηκε επίσημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η πρωτεύουσα του Χαλιφάτου στην Κωνσταντινούπολη.

25 Ιανουαρίου25 Ιανουαρίου 1554: Ιδρύεται η πόλη Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Η αρχή έγινε με τη δημιουργία μιας ιησουίτικης σχολής.

Στις μέρες μας, το Σάο Πάολο είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο νότιο ημισφαίριο.Ο πληθυσμός της Πόλης του Σάο Πάολο είναι πολυπολιτισμικός αλλά όχι ιδιαίτερα πολυφυλετικός.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ευρωπαϊκής καταγωγής με ιδιαίτερα έντονο το ιταλικό στοιχείο, το πορτογαλικό αλλά και το γερμανικό και γαλλικό. Αλλά και το αφρικανικό στοιχείο βρίσκεται αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

Τέλος υπάρχει πάντα η παρουσία των ιθαγενών Βραζιλιάνων ινδιάνων οι οποίοι όμως χάνονται μέσα στον τεράστιο πληθυσμό της πόλης.

Υπάρχει μία σημαντικότατη ιαπωνική κοινότητα η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιαπωνικού πληθυσμού εκτός Ιαπωνίας.

Υπάρχει επίσης μία σημαντικότατη κοινότητα Αράβων από διάφορες χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Όλα αυτά τα πληθυσμιακά στοιχεία και πολλά ακόμη μεμονωμένα αποτελούν τον δημογραφικό χάρτη του Σάο Πάολο και συνθέτουν την ξεχωριστή προσωπικότητα αυτής της μοναδικής πόλης.

Οι πόλεις του Σάο Πάολο, του Ρίο Ντε Τζανέιρο και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μπραζίλια σχηματίζουν ένα τρίγωνο το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό ως το “βιομηχανικό τρίγωνο της Βραζιλίας”. Εκεί βρίσκεται η καρδιά της βιομηχανίας της Βραζιλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανική παραγωγή του συγκροτήματος της πόλης του Σάο Πάολο είναι μεγαλύτερη από την βιομηχανική παραγωγή όλων των χωρών της λατινικής Αμερικής μαζί.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις στον κόσμο.

25 Ιανουαρίου 1755: Ιδρύεται το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το οποίο διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, καθώς και του ψηλότερου κτιρίου εκπαιδευτικού ιδρύματος στον κόσμο.

25 Ιανουαρίου 1858: Στο γάμο της Βικτωρίας Αυγούστας, κόρης της βασίλισσας Βικτωρίας, με τον Φρειδερίκο Γ’ της Γερμανίας παίζεται το Γαμήλιο Εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ και γίνεται δημοφιλές απολυτίκιο γάμου.

25 Ιανουαρίου 1969: Ο Βραζιλιάνος λοχαγός Carlos Lamarca εγκαταλείπει τη θέση του από το βραζιλιάνικο στρατό και αποφασίζει να λάβει μέρος στον ένοπλο αγώνα εναντίον της βραζιλιάνικης χούντας. Παίρνει μαζί του δέκα πολυβόλα και 63 τουφέκια.

Έγινε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του ένοπλου αντιδικτατορικού αγώνα στη Βραζιλία

Σαν σήμερα από το Historical Quest

Γεννήσεις στις 25 Ιανουαρίου

750 Λέων Δ΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1477 Άννα της Βρετάνης, βασίλισσα της Γαλλίας
1493 Μαξιμιλιανός Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου
1615 Χόφερτ Φλινκ, Ολλανδός ζωγράφος
1627 Ρόμπερτ Μπόιλ, Ιρλανδός χημικός
1736 Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, Ιταλός μαθηματικός
1759 Ρόμπερτ Μπερνς, Σκωτσέζος ποιητής
1874 Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Άγγλος συγγραφέας
1882 Βιρτζίνια Γουλφ, Αγγλίδα συγγραφέας
1917 Ιλιά Πριγκόζιν, Ρώσος επιστήμονας
1925 Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης
1928 Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, πρόεδρος της Γεωργίας
1933 Κορασόν Ακίνο, Φιλιππινέζα πολιτικός
1938 Έτα Τζέιμς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1938 Βλαντίμιρ Βισότσκι, Ρώσος ηθοποιός, μουσικός και ποιητής
1942 Εουσέμπιο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
1954 Ρικάρδο Μποτσίνι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1974 Αδάμ Μπουσδούκος, Έλληνας ηθοποιός
1975 Τιμ Μοντγκόμερι, Αμερικανός αθλητής
1976 Δημήτρης Ναλιτζής, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 Κατερίνα Παπουτσάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1980 Μισέλ ΜακΚουλ, Αμερικανίδα παλαιστής
1980 Στάθης Ταυλαρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1980 Τσάβι Ερνάντεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1981 Τόσε Πρόεσκι, Σλαβομακεδόνας τραγουδιστής
1984 Ρόμπσον Ντε Σόουζα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1985 Τίνα Κάρολ, Ουκρανή τραγουδίστρια

Θάνατοι στις 25 Ιανουαρίου

390 Γρηγόριος Ναζιανζηνός, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και θεολόγος
1431 Κάρολος Β’, δούκας της Λωρραίνης
1578 Μιχριμάχ, Οθωμανή πριγκίπισσα
1670 Νικόλαος Φραγκίσκος, δούκας της Λωρραίνης
1884 Περικλής Πανταζής, Έλληνας ζωγράφος
1916 Γεώργιος Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός
1947 Αλ Καπόνε, Αμερικανός κακοποιός
1972 Έρχαρντ Μιλχ, Γερμανός στρατάρχης
1985 Ηλίας Ηλιού, Έλληνας πολιτικός
1990 Άβα Γκάρντνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1994 Στίβεν Κλέινι, Αμερικανός μαθηματικός
2008 Λίτσα Φωκίδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος
2013 Ειρήνη Κουμαριανού, Ελληνίδα ηθοποιός