Ναύαρχος Αποστολάκης: Ο 5ος στρατιωτικός που γίνεται ΥΕΘΑ

Ναύαρχος Αποστολάκης: Ο 5ος στρατιωτικός που γίνεται ΥΕΘΑ – Ποιοι στρατιωτικοί κάθισαν στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Τέσσερις στρατιωτικοί μέχρι σήμερα έχουν καθίσει στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το 1974 έως σήμερα, οι δυο από αυτούς ως υπηρεσιακοί υπουργοί.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης είναι ο πέμπτος κατά σειρά στρατιωτικός στην μεταπολίτευση που θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ας δούμε ποιοι ήταν οι προηγούμενοι στρατιωτικοί ένοικοι:

ΥΕΘΑ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήταν ο πρώτος στρατιωτικός που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην μεταπολίτευση. Παρέλαβε στις 25 Απριλίου με την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και παρέσωσε στις 2 Ιουλίου 1989.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος (10 Φεβρουαρίου 1919 – 16 Οκτωβρίου 2014) ήταν ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και αξιωματικός εν αποστρατεία (συνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς).

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1981 διορίστηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του 1981.

ΥΕΘΑ Σπήλιος ΣΠηλιωτόπουλος

Ο Σπήλιος ΣΠηλιωτόπουλος ήταν ο δεύτερος στρατιωτικός που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου στις 10 Μαρτίου 2004 και παρέμεινε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2006.

Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος  είναι πρώην στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε βουλευτής Αχαΐας και υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκλεγόμενος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σπούδασε στην Σχολή Ικάρων, από όπου αποφοίτησε ως ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Φοίτησε σε διάφορες στρατιωτικές σχολές, την νομική και την φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1980 ήταν υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και το 1985 παραιτήθηκε από την αεροπορία για να πολιτευθεί με την Νέα Δημοκρατία.

Υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Φράγκος Φραγούλης

Τρίτος ένοικος του γραφείου στον όροφο της ηγεσίας του ΥΕΘΑ ήταν ο Φράγκος Φραγκούλης ο οποίος παρέλαβε υπηρεσιακός υπουργός στις 17 Μαΐου 2012 και παρέδωσε στις 21 Ιουνίου 2012.

Ο Φραγκούλης Φράγκος (γενν. Κομοτηνή, 1951) είναι απόστρατος Έλληνας αξιωματικός του Πεζικούτου Στρατού Ξηράς, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος

Τέταρτος ένοικος του υπουργικού γραφείου ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος. Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Ιωάννης Γιάγκος (γενν. στα Τρίκαλα το 1951) είναι Έλληνας ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας εν αποστρατεία.

Ήταν ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, διετέλεσε Αρχηγός του Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Νοέμβριο του 2011.

Ως Αντιπτέραρχος, διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από τις 26 Ιανουαρίου 2007 έως τις 6 Αυγούστου 2009. Στις 6 Αυγούστου 2009, προήχθη σε Πτέραρχο και ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέση που κατείχε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2011, οπότε και αποστρατεύτηκε.