Κρίσεις 2020: Η απόφαση του ΣΑΓΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για επαναφορές αποστράτων και από τη ΝΔ Εθνική Άμυνα & Ασφάλεια: Ναύαρχος Πολεμικό Ναυτικό Κρίσεις 2019 Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019 ΚΥΣΕΑ Κρίσεις 2019, Ταξίαρχος, ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγα

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019: Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται πιο κοντά μετά την χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα στην πολιτική σκηνή της χώρας και το κύριο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμερίστηκε για λίγες ημέρες προστά στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Έτσι ενώ προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση υπουργοποίηση του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη, δεν προχώρησε και σε κρίσεις όπως επιβάλει ο νόμος, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΣΕΑ: Μάχη παρασκηνίων για τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Η παράταση δόθηκε με την προσωρινή λύση του ορισμού ως αντικαταστάτη του αποστρατευθένος ναυάρχου από τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Φλώρο.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Από σήμερα πλέον, κάθε ημέρα είναι πιθανή να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές ή όχι.

Όλες αυτές τις ημέρες γίνεται παρασκηνιακά μια μεγάλη μάχη καθώς υπάρχουν πολλοί, τόσο στον στρατό όσο και στο Ναυτικό που θα ήθελαν να ανέβουν στα αξιώματα, καθώς θεωρούν ότι με αυτή την κυβέρνηση ή με αυτή την ηγεσία, είναι η τελευταία τους ευκαιρία.

Από την διαπραγμάτευση αυτή, θα εξαρτηθεί και το πόσο βαθιές θα είναι οι κρίσεις.

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019

Έτσι λοιπόν υπάρχουν πολλά σενάρια για την ηγεσία. Κατ’ αρχήν ακούγεται ότι το πιο πιθανό σε περίπτωση που δεν γίνουν βαθιές τομές, είναι να προωθηθεί ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χριστοδούλου στο ΓΕΕΘΑ.

Αυτό δεν σημαίνει την αυτάγγελτη αποστρατεία ούτε του Αρχηγού ΓΕΣ, λόγω αρχαιότητας καθώς νομικά δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Άλλοι πάλι μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Φλώρος, στενός συνεργάτης του νέου υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος όμως δεν έχει κάνει διοίκηση σε μεγάλο σχηματισμό.

Στο βιογραφικό του υπάρχει μόνο η 13η ΔΕΕ που δεν υπολογίζεται ως διοίκηση μεγάλου σχηματισμού.

Κάποιοι άλλοι μιλούν επίσης για πιθανή τοποθέτησή του ως αρχηγού ΓΕΣ, με ενδεχόμενη προώθηση άλλου αντιστράτηγου στο ΓΕΕΘΑ, ένα σενάριο που δεν έχει ακουστεί ευρέως, αλλά συζητείται σε κύκλους αποστράτων.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, εκεί υπάρχουν πιέσεις για μεγάλες τομές, καθώς υπάρχουν υποναύαρχοι που θεωρούν ότι σε ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης, δεν θα μπορέσουν να γίνουν αρχηγοί κι έτσι πιέζουν ασφυκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε τομές.

Πάντως δεν αποκλείεται σε περίπτωησ που η κυβέρνηση επιλέξει να μην προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, να παραμείνει η Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Τσούνης, ή να αναλάβει το ΓΕΝ αντιναύαρχος Παυλόπουλος και να προωθηθεί στον Στόλο ο υποναύαρχος -σήμερα – Παξιβανάκης, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα.

Κοντός ψαλμός που λέει και ο λαός. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και σε λίγες ημέρες αν όχι ώρες, θα έχει δοθεί λύση.