Κυβερνητικό μπάχαλο με τα ΜΟΕ - Διαψεύδει το πάγωμα το Μαξίμου Έρχεται νέο ΚΥΣΕΑ: Τι αρμοδιότητες θα έχει στο επιτελικό κράτος ΚΥΣΕΑ για κρίσεις 2019 απόψε - Τελευταίες εξελίξεις

ΚΥΣΕΑ για κρίσεις 2019 απόψε – Τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν κινητικότητα στο Μαξίμου – Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 8 το βράδυ αιφνιδιαστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί απόψε το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Η συνεδρίαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά οι πηγές μας επιμένουν ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 8 το βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα, είχαν ζητηθεί από τη γραμματεία του ΣΑΓΕ οι φάκελοι αξιωματικών, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε προετοιμασία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Αρχηγός ΓΕΑ έχει φύγει από το γραφείο του στις 5 το απόγευμα, γεγονός που από πολλούς ερμηνεύεται ότι δεν αναμένεται να είναι ο επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Κατά άλλους, όμως η κίνηση αυτή, συνιστά προετοιμασία για να αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ. καθώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης αρκετών μελών της κυβέρνησης.

Πάντως ο αντιπτέραρχος Χριστοδούλου επέστρεψε στο γραφείο του και πιθανώς να περιμένει κι αυτός το σχετικό μήνυμα.

Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από την πορεία της συνεδρίασης και την εισήγηση του νέου υπουργού.

Κρίσεις 2019: Το ΚΥΣΕΑ και οι αποφάσεις του

Διαμορφώνει την πολιτική εθνικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Αποφασίζει για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και για θέματα δημόσιας τάξης που σχετίζονται με την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Αποφασίζει για θέματα που αφορούν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίνει τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, καθώς και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, έρευνας, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.

Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και αποφασίζει για την οργάνωση του συστήματος χειρισμού κρίσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα συναρμόδια υπουργεία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Αποφασίζει την κήρυξη και άρση μέτρων και σταδίων συναγερμού για τη μερική ή γενική κινητοποίηση της χώρας και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και αναθέτει αρμοδιότητες, σχετικά με τα παραπάνω, για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ή επεισοδίων.

Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την κήρυξη και άρση γενικής ή μερικής επιστράτευσης και την κήρυξη πολέμου.

Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων.

Καθορίζει την πολιτική συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στη δοκιμή εφαρμογής των σχεδίων της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.

Ύστερα από πρόταση του ανά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, επιλέγει, τοποθετεί, μεταθέτει, προάγει και αποστρατεύει τα ανώτατα στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.